Micii fermieri, care dispun de un teren, au posibilitatea sa investeasca intr-o afacere de nisa, mai putin apreciata in tara, dar cu reale oportunitati pentru export. Este vorba despre cresterea fazanilor, o specia de pasari pretentioasa, dar in aceeasi masura si profitabila, avand in vedere ca aceste exemplare se vand usor pentru popularea parcurilor si padurilor. Mai mult decat atat, fazanii sunt o adevarata delicatesa culinara, mai ales in Occident.

Unul dintre crescatorii romani de pasari care a mizat inclusiv pe fazani este Florin Anegroaie, din localitatea Humulesti, judetul Neamț, chiar in vecinatatea Muzeului „Ion Creanga”. Cat e ziua de lunga, „Pasararul“, asa cum il numesc oamenii locului, ingrijeste de zor si cu multa migala cele peste 600 de pasari pe care le are in gospodarie. Pe langa fazani, Florin Anegroaie detine si gaini de rasa, prepelite, pauni, si porumbei.

„Crescatoria am inceput-o din 2005, in special dupa momentul in care am ramas fara slujba. Am fost functionar in telecomunicatii si sunt absolvent al Liceului Agricol din Targu-Neamt. Mi-am dorit sa imi urmez aceasta pasiune si chiar sa o transform intr-o afacere de familie. Am inceput modest, cu prepelite, insa ulterior am ajuns sa cumpar mai multe rase si specii, inclusiv fazani. In prezent, am 600 de pasari mature, fazanii fiind cei predominanti, adica circa 450 de exemplare”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Florin Anegroaie.

Crescatorul de pasari din Humulesti are in prezent mai multe rase de fazani, unele dintre ele fiind exclusiv de carne, de decor sau mixte.

„Am fazanul comun, pe care il stie toata lumea, cel mongol si tenebros, cu talie mare, rase de carne. Am si rase mixte, de exemplu fazanul verde chinezesc, verde japonez, imperialul albastru, portocaliu, fazanul de Caucaz. De asemenea, am si rase numai de decor, fazanul rosu, alb, auriu-galben, auriu-rosu, argintiu”, ne-a mai spus crescatorul.

Un aspect foarte important in cresterea fazanilor este hrana, mai ales in prima luna de viata a puilor, atunci cand sunt cel mai expusi bolilor.

„Secretul la fazani e sa ii cresti cu multa vegetatie verde, dupa 2 saptamani de viata. Cum ar fi salata, frunzele de sfecla furajera sau diverse insecte, larve de furnici. Fireste, trebuie alternat si cu o hrana bazate pe cereale. La 6-7 saptamani, pot fi introduse granule speciale, cu continut de proteina”, ne-a explicat Florin Anegroaie.

Pentru cei care au in plan realizarea propriei linii de fazani, acestia trebuie sa-si achizitioneze un incubator pentru oua. In timpul sezonului de imperechere, fazanii vor fi mutaţi in custi mai mici, custi pentru cuibul cu oua, avand o suprafaţa de 4-6 m patraţi pentru fiecare familie de fazani (de 2×2 m sau 2×3 m) pentru rasele care ajung la lungimea de 65-70 cm.

Custile pentru rasele cu coada foarte lunga pot ajunge chiar la 30 mp. „In perioade de reproductie, care dureaza circa 1,5-2 luni, aprilie-mai, crescatorul are niste cheltuieli mai mari. O atentie trebuie acordata si temperamentului. Sunt pasari mai autoritare. Eu, trebuie sa recunosc, merg cu aparatori la picioare”, ne-a mai spus crescatorul.

In ceea ce priveste valorificarea Florin Anegroaie vinde oua de incubat pentru cei care vor sa-si dezvolte propria crescatorie de fazani. Pe de alta parte, si carnea este foarte cautata, in mod special de pensiune cu specific vanatoresc. In general, prețul unui fazan de circa 2 kilograme ajunge la 50-65 de lei.

„Tot ce castig investesc deoarece sunt si alte cheltuieli: vaccinuri, medicamente, medic veterinar. Am noroc ca imi asigura hrana pentru pasari cu pamantul pe care il am. Pe langa asta, eu mai am si un atelier de taxidermie. Cei interesati pot veni in zona noastra unde au ocazia sa vada pasarile exotice”, ne-a mai spus Florin Anegroaie.

Ouale de fazan se clocesc, in medie, intr-un interval de 24 de zile. Puii de fazan cresc foarte repede, la varsta de 2 saptamani ajungand la 350-390g, atunci cand sunt bine hraniti.

Share on Facebook