lavanda

Idei de afaceri: cum isi valorifica inteligent un vasluian recolta de lavanda

Facebook
Twitter

Chiar si intr-una din cele mai sarace zone din Romania, o familie a demonstrat ca este posibil sa pui pe picioare o afacere profitabila, daca investesti multa munca si ingeniozitate. Un exemplu in acest sens este Ionel Malacu, in varsta de 40 ani, care, acum doi ani, a infiintat prima cultura de lavanda din Husi, judetul Vaslui, pe o suprafata de 1 hectar. Deoarece recoltele au fost peste asteptari, iar vanzarile i-au mers foarte bine, micul fermier are de gand sa isi extinda cultura cu inca 2 hectare.

„Am infiintat cultura in 2014, pe o suprafata de 1 hectar. La inceput, sincer, nu stiam prea multe despre aceasta planta. Socrii mei aveau la dispozitie un teren si ne gandeam ce am putea planta. Un frate de-al meu mi-a dat ideea cu lavanda. M-a atras foarte mult la aceasta cultura ca nu necesita irigatii, are o rezistenta foarte mare la seceta, iubeste soarele. De asemenea, un alt avantaj este ca se poate valorifica totul de la ea, inclusiv tijele, din care se pot face peleti pentru centralele termice”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Ionel Malacu.

Infiintarea hectarului de lavanda l-a costat pe vasluian circa 28.000 lei, cea mai mare parte a investitiei fiind achizitionarea materialului saditor. Ionel Malacu a cumparat de la Centru de Cercetarea Buftea 15.000 butasi, din soiul „Barsana” pentru care a platit 22.500 lei (1,5 lei pentru un butas). Alte cheltuieli au fost necesare pentru pregatirea terenului, precum si pentru achizitionarea unei motosape.

Pentru a avea succes nu este suficient sa ai o recolta bogata, ci sa investesti si intr-un mod inteligent de valorificare. Astfel, Ionel Malacu a investit primii bani castigati in cumpararea unui chiosc cu ajutorul caruia sa vanda in piata saculetii si uleiul de lavanda.

lavanda3

„Chioscul este amplasat chiar in piata municipala din Husi. Am parfumat toata piata. E o modalitate prin care pot sa imi valorific mult mai bine produsele. Un litru de ulei este comercializat in general cu 100 euro. Dintr-un kilogram de lavanda, reusesc de asemenea sa fac circa 100 de saculeti, pe care ii vand cu 2 lei”, ne-a mai spus cultivatorul.

Lavanda dispune de o versatilitate ridicata, ceea ce face ca planta sa se poata adapta destul de usor pediferite tipuri de sol. In literatura de specialitate, pentru lavanda cele mai bune soluri recomandate sunt cele moderat fertile, reavene si bine drenate. Planta vegeteaza cel mai bine pe soluri nisipoase, argiloase, calcaroase sau chiar lutoase.

Cu toate acestea, cel mai importat aspect in ceea ce priveste alegerea solului este sa ne asiguram ca apa nu va balti. In cazul in care pamantul va ramane umed mai mult de 4-5 zile exista toate sansele ca plantele sa putrezeasca. In ceea ce priveste pH-ul solului, acesta ar trebui sa fie cuprins intre 6,5 – 8,0.

Pentru o plantare optima, fermierii sunt sfatuiti sa execute urmatoarele lucrati: scarificarea, aratura si discuirea. De asemenea, inainte de plantarea propriu-zisa cultivatorii sunt incurajati sa marunteasca foarte bine terenul si sa se asigure ca este curat de buruieni.

„Eu am plantat la o distanta de 1,40 m intre randuri si 70 cm intre plante. Am optat pentru aceasta densitate, deoarece plantele cresc mari si se unifica. In anul 4 voi avea in jur de 3 kg de floare pe planta”, ne-a mai spus Ionel Malacu.

lavanda2

Pentru a ne asigura ca plantele se vor prinde in proportie cat mai mare, plantarea lavandei se va realiza manual. Adancimea gropii pe care o vom sapa trebuie sa fie de circa 12-13 cm, in functie de cat de mare este butasul de lavanda. Odata introdus acesta in pamant vom acoperi bine cu pamant radacina, astfel incat sa ne asiguram ca nu raman goluri de aer.

In general, se spune ca doua lucruri ii plac cel mai mult lavandei: foarfeca si soarele. Astfel, pentru a ne asigura ca plantele vor produce flori si tot mai multe tije florale este important sa tundem aceasta chiar in primul an. „Ingrijirea plantei e foarte importanta. Lavanda trebuie taiata pana la partea semi-lemnoasa, pentru a o ajuta sa se dezvolte corespunzator”, explica fermierul.

In viitor, Ionel Malacu isi propune sa isi infiiteze propria distilerie si chiar sa isi extinsa suprafata lucrata la 3 hectare. „O instalatie de distilierie performanta mi-ar fi foarte utila, deoarece mi-ar permite sa vand de exemplu in Bucuresti uleiul de lavanda. De asemenea, pentru perioada urmatoare ma pregatesc sa imi extind cultura cu inca 2 hectare”, ne-a mai spus Ionel Malacu.

Lavanda este o planta originara din zona Mediteraneana, considerata arbust de talie mica, cele mai vechi plantatii de acest gen, de aproape 100 de ani, fiind gasite in Vestul Europei.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE