Una dintre plantele cu fructificare precoce, care se pot cultiva cu succes pe terenurile din Romania, este coacazul, un arbust fructifer recunoscut pentru plasticitatea sa foarte buna, capabil sa valorifice o varietate larga de soluri. Coacazul este preferat si de romanii care muncesc in strainatate si doresc sa-si infiinteze in tara o mica afacere agricola.
„Baiatul meu lucreaza in strainatate si acum doi ani s-a decis sa infiinteze o cultura de coacaz. Suprafata nu este mare, vorbim de circa 58 de ari, insa vom ajunge la un hectar cultivat in aceasta toamna. Terenul e imprejmuit cu gard de plasa, stalpi de beton, mai ales ca in zona noastra se afla si multe animale. In prezent, tufa s-a dezvoltat frumos, e mare, vom incepe recoltarea in aproximativ 2 saptamani”, ne-a povestit Vasile Ardelean, din Baia Mare.
Coacazul negru este o specie cu fructificare precoce, incepand din anul al 3-lea dupa plantare, cu productii crescande pana in anii 6-7. Fructele de coacaz negru sunt acizi organici, antociani, saruri minerale cu rol in fortificarea organismului uman si ameliorarea starii de sanatate. Pe langa fructe, consumate in forma prelucrata, congelata sau deshidratata (ceaiuri), se mai pot valorifica frunzele si mai ales mugurii care, sunt bogati in uleiuri volatile esentiale cu proprietati antiba tericide, cicatrizante.
Cultura de coacaz negru a familiei Ardelean este compusa din soiurile Tiben si Tisel. Alegerea unor soiuri pereche este facuta pentru a ajuta plantatia in procesul de polenizare.
Tisel-ul este un soi timpuriu cu tufa de forma sferica destul de aerisita fiind unul dintre cele mai productive soiuri de la care se pot obtine cantitati de peste 14 tone fructe/ha. Ciorchinii ajung la o lungimea de 6-7 cm si o greutatea medie de 5,5-6 grame. Fructele se coc in prima decada a lunii iulie in functie de conditiile pedo-climatice din anul recoltei.
Pe de alta parte, Tiben-ul este un soi tardiv, cu o crestere moderata, care poate atinge inaltimea de 1-1.2 m. Ciorchinii au rahisul subtire si lung de 5-6 cm sunt de dimensiune mijlocie avand greutatea medie de aproximativ 3,5-4 g. Soiul este foarte productiv si se pot obtine cantitati de peste 10-12 t fructe/ha.
Productia maxima a coacazului negru se obtine cam dupa 3-4 ani de la plantare, investitia initiala fiind de circa 23.000 de lei pe hectar. Daca in urma cu cinci ani aveam circa 40 de hectare de plantatii de coacaz negru, astazi suprafata cultivata cu aceasta planta a ajuns la circa 300 de hectare, ceea ce arata un interes tot mai mare al fermierilor romani pentru aceasta cultura.
Cerintele fata de sol
Pentru cultura coacazului negru cele mai favorabile sunt solurile fertile, bogate in materie organica, usoare, bine drenate: aluvionare, argilo-nisipoase, argilo-lutoase si chiar argiloase daca au un drenaj bun al apei. Reactia solului trebuie sa fie neutra pana la slab acida. Nu sunt indicate solurile sarace, nisipoase, puternic acide si saraturoase (alcaline); panza de apa freatica trebuie sa se afle sub 1,2 m adancime. Solurile grele, cu exces temporar de umiditate sunt contraindicate, favorizand aparitia clorozei si a putregaiului radacinilor. Coacazul are cerinte ridicate pentru elementele nutritive din sol: azot, fosfor, potasiu si calciu.
Cerintele fata de temperatura
Este o specie de climat umed si racoros, reuseste bine in zonele colinare, deluroase si premontane cu temperaturi medii anuale de 8,0-8,5°C si cu peste 600 mm precipitatii anual, dar distribuite proportional cu deficitul pluviometric lunar. Zonele cele mai propice sunt cele cu altitudini de peste 500 m, respectiv, zonele de deal si submontane. Temperaturile orare optime ale speciei se situeaza intre 17 si 25°C, iar cele absolute minime sunt de 5°C si maxime de 30°C . Necesarul de ore de frig (intre 0 i 7°C) din sezonul de repaus, este foarte ridicat si oscileaza in functie de soi 800 si 1100. Rezista bine la ger, pana la -28°C..-32°C, dar in unii ani este afectat de brume si ingheturi tarzii.
Temperaturile de 18-22 grade Celsius favorizeaza legarea fructelor, iar cele ridicate, de peste 25°C insotite si de seceta atmosferica induce fenomenul de “meiere”, adica o slaba legare a fructelor si scaderea drastica a productiei. Coacazul rosu este tii de temperaturi mai ridicate, avand o pl sticitate ecologica mai mare, putandu-se cultiva din regiunea de campie pana in zona dealurilor inalte.
Cerinte fata de lumina
Coacazul negru are cerinte moderate fata de factorul lumina. Creste si fructifica si in conditii de lumina mai redusa, suportand astfel bine semiumbra, ceea ce permite cultivarea lui in plantatii intercalate cu pomi fructiferi, insa, productiile cele mai mari si fructele de calitate superioara se obtin in plantatiile cu expunere buna la lumina. Coacazul rosu si alb au cerinte mai mari fata de lumina, comparativ cu coacazul negru.
Cerinte fata de apa
Coacazul negru are cerinte mari la umiditatea din sol si aer. In perioadele secetoase sufera prin uscarea frunzelor, apoi a lastarilor si, in final, a intregii tufe. Zonele cele mai indicate sunt cele cu precipitatii anuale de 700- 800 mm, uniform distribuite in perioada de vegetatie. Coacazul rosu si alb are cerinte relativ moderate fata de apa, fiind mai rezistent la seceta comparativ cu coacazul negru.
Sortiment de soiuri
Principalele soiuri de coacaz negru cultivate in tara noastra sunt:Amurg, Perla neagra, Record 35, Poli 51, Ronix,Abanos, Deea, Tsema, Costwold Cross, Tinker. Cele de coacaz rosu: Rosu timpuriu, Jonkheer van Tets, Abundent, Houghton Castle, iar cele de coacaz alb: Margaritar si Blanka.
Tehnologii de infiintare si intretinere pana la intrarea pe rod
Pentru amplasarea culturii se recomanda soluri permeabile cu o textura mijlocie (luto-nisipoasa), bogate in humus, acide pana la neutre (pH=5,5-7,5). Se vor evita solurile scheletice, saraturoase, cele cu exces de umiditate. Panta terenului nu trebuie sa depaseasca 10-15%, pe versanti uniformi si fara pericol de alunecare. Pregatirea terenului consta in eliberarea de cultura premergatoare sau de resturi vegetale, vivelarea terenului si aratura adanca (35-40cm).
Distantele de plantare difera in functie de sistema de masini pentru lucrarile de intretinere a solului, combatere a bolilor si daunatorilor si a recoltarii fructelor, astfel:
plantatii clasice : 2,5-3,0m x 1,0–1,2 m, cu un numar de 2.770–4.000 de plante/ha cu recoltare manuala sau/si scuturarea fructelor pe prelate colectoare
plantatii intensive 4,0m x 0,5–0,7m, cu 3.125–5.000 plante/ha pentru recoltarea mecanizata cu combina, in care plantele formeaza un gard fructifer, constand din tufe formate din tulpini tinere de 1-3 ani.
plantatii intercalate cu pomi: in cazul culturii nucului asociat cu coacazul negru – 9 m distanta intre randuri si 8m intre pomi pe rand. Intre 2 pomi pe rand se planteaza 3 tufe de coacaz negru la distantele 1,7x 0,8x 0,8x 1,7m
Pentru plantele conduse sub forma de trunchi cu coroana (coacazul rosu si alb), precum si la cele sub forma de cordoane fructifere se foloseste sustinerea pe spalieri cu doua sau trei sarme
Cum se realizeaza plantarea
Lucrarea se efectueaza toamna la finele lunii octombrie-prima decada a lunii noiembrie. Chiar daca s-a efectuat fertilizarea de baza, este indicat ca la fiecare groapa de plantare sa se distribuie cate 8-10 kg de mranita. Acest fertilizant se amesteca in mod uniform (in raport de 1/1) cu pamantul rezultat din saparea gropii, cu care se realizeaza plantatul. Butasii se planteaza astfel incat in groapa de plantare sa intre radacinile si 4-6 cm din tulpina. Solul se taseaza bine in jurul plantei, iar in final se toarna cate 5-6 l apa pentru a se realiza un contact cat mai bun al radacinilor cu solul.
Imediat dupa plantare se procedeaza la scurtarea tulpinii sau tulpinilor la 10-15 cm de la sol, astfel ca din mugurii ramasi pe portiunile taiate sa porneasca cat mai multi lastari.
In primavara celui de-al 2-lea an, din totalul tulpinilor crescute in primul sezon de vegetatie se aleg 3-6 tulpini care se scurteaza la o lungime de 35-40 cm, iar restul tulpinilor se indeparteaza de la punctul de insertie. In primavara anului al 3-lea pe langa cele 6 tulpini lasate in anul anterior, pe care deja s-au format ramuri laterale, se aleg 4-5 lastari crescuti din zona coletului, restul indepartandu-se. Totodata se intervine asupra tulpinilor crescute anterior prin scurtarea varfurilor fiecarei ramificatii cu circa 1/5 din lungimea lor, adica 15-20 cm.
In perioadele secetoase se efectueaza udari cu norme de 350-400 mc apa. Daca se aplica udarea prin picurare consumul de apa se reduce cu 20-30%, insa vor fi udate numai plantele de coacaz, intervalul dintre randuri ramanand in afara ariei de udare. In general se aplica udari pe sezon in functie de zona de cultura si de precipitatiile cazute in timpul vegetatiei.