Idei de afaceri: Cei mai profitabili arbusti fructiferi pe care ii putem planta toamna

Facebook
Twitter

Pentru cei care isi propun sa demareze o afacere agricola infiintarea unei livezi, in special de fructe mici, ar putea constitui o idee de investitie excelenta. Cea mai buna perioada pentru a pune bazele unei astfel de livezi este toamna, atunci cand vremea se raceste, plantele avand in acest mod cele mai mari sanse de a se prinde. Pentru a afla care sunt cele mai bune si profitabile specii pe care le putem planta toamna am stat de vorba cu Dr. Ing Nelu Orlaie, cunoscut pentru celebra sa pepiniera de capsun, coacaz negru si zmeur, din comuna Hida, judetul Salaj.

„Cea mai buna plantare se face toamna. La noi, circa 50-60% din fermieri planteaza primavara, insa trebuie sa retinem faptul ca arbustii fructiferi au cea mai buna prindere toamna. E bine sa asteptam undeva pana dupa 15 octombrie, cand vremea incepe sa se raceasca. Putem sa plantam primavara doar atunci cand nu reusim sa pregatim terenul asa cum trebuie toamna. Acum, din punct de vedere al speciilor care au o rata inalta de valorificare in Romania avem coacazul negru, zmeurul, murul si afinul”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Dr. Ing Nelu Orlaie.

Din punct de vedere al productivitatii, coacazul negru poate inregistra recolte medii de circa 8-10 tone la hectar, murul o productie medie de 10-12 tone la hectar, iar afinul poate oferi recolte de aproximativ 8-10 tone la hectar.

„In ceea ce priveste repartizarea lor geografica trebuie sa tinem cont ca afinul si coacazul negru este bine sa se plantateze in arcul intracarpatic sau in zona dealurilor subcarpatice. Aceste doua specii nu suporta prea bine temperaturile extreme din sudul Romaniei. Prefera zonele un pic mai racoroase. Daca vorbim de zmeur si mur, putem veni cu aceste specii si in zona Bucurestiului sau in Constanta sau in alte zone mai calduroase. Cu toate acestea, trebuie sa avem in vedere ca fructele unele soiuri pot fi afectate de verile foarte calde”, explica Dr. Ing Nelu Orlaie.

Pentru cei care au in vedere infiintarea unei plantatii de coacaz negru, este important de retinut ca aceasta planta e cea mai putin pretentioasa la conditiile de sol. „Ii plac solurile lutoase, insa le poate valorifica foarte bine si pe cele mai grele, argiloase. Valorifica un pH cuprins intre unul acid la unul alcalin. In ceea ce priveste zmeurul, acesta merge bine pe soluri usoare. Niciodata nu il vom planta pe soluri argiloase. La fel si murul. Afinul, in schimb, il vom planta doar pe soluri acide si foarte acide”, ne-a mai spus pomicultorul.

Fara indoiala un aspect important cand vine vorba de infiintarea unei livezi este si costul. Pentru un hectar de coacaz negru, un pomicultor ar trebui sa scoata din buzunar cel putin 25.000 lei, pentru achizitionarea materialului saditor, pentru pregatirea terenului, pentru fertilizare si irigare, cat si pentru intretinerea plantatiei in primii doi ani. Costuri aproape duble putem avea daca alegem sa infiintam o cultura de zmeur sau mur. Pentru acestea ar trebui sa avem un buget de circa 52.000 – 60.000 lei. Cele mai mari costuri apar insa la afin, infiintarea unui hectar din aceasta specie, cu un material saditor de calitate, putand ajunge la circa 80.000 lei.

„Din punct de vedere al pretului de valorificare, de la ferma, coacazul s-a vandut anul acesta cu preturi cuprinse intre 7-9 lei/kg, zmeura intre 12-15 lei/kg, murul intre 10-12 lei/kg si afinul intre 15-18 lei/kg. Cea mai mare cerere pe piata este la afin. Pe locul doi as pune zmeurul, apoi murul si coacazul negru”, ne-a mai declarat Dr. Ing Nelu Orlaie.

Nelu Orlaie considera ca fructele mici pot constitui o nisa foarte buna pentru agricultura romaneaasca, in contextul in care terenurile agricole raman in continuare faramitate. „In 2009, potrivit unei statistici FAO, Romania avea circa 15 hectare de zmeur si 60 de hectare de coacaz negru. In prezent, dupa aprecierea noastra, la coacaz si zmeur ne apropiem de 1.000 hectare. Este o evolutie spectaculoasa”, ne-a mai spus Dr. Ing Nelu Orlaie.

Fermierii romani au posibilitatea sa acceseze fonduri europene nerambursabile pentru pomicultura, in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2020. Cei care doresc sa realizeze asemenea investitii este important sa cunoasca faptul ca speciile coacazul negru, zmeurul, afinul su murul, alaturi de alte 25 de specii sunt eligibile pentru finantare, potrivit Ghidului solicitantului 2016 pentru Submasura 4.1a – „Investitii in exploatatii pomicole”.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE