Idei de afaceri: Assaf, rasa mixta de oi cu o carne frageda si o productie mare de lapte

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In contextul unei piete externe care pune mai mult accent pe carnea de oaie, multi crescatori romani au inceput sa achizitioneze rase de ovine mixte, capabile sa ofere atat o carcasa calitativa, precum si o productie mare de lapte. O rasa de ovine deosebit de apreciata in Orientul Mijlociu este Assaf, originara din Israel si rezultata in urma incrucisarii raselor Awassi si Est Friesian.

Printre crescatorii romani care au ales sa isi dezvolte un efectiv din rasa Assaf este si Anca Maria Shinvald Cornesanu, din comuna Copaceni, Ramnicu Valcea, aceasta detinand in prezent circa 450 de exemplare.

“Ne-am dorit sa pornim o afacere la tara, iar pe lista noastra de optiuni s-au regasit si ovinele. Dupa ce am avut pentru o perioada si oi Turcane, ne-am dorit sa gasim o rasa mult mai eficienta atat din punct de vedere al carnii, cat si pentru productia de lapte. Am avut ocazia, acum 3 ani, sa facem o vizita la Institutul de Cercetare Agricola din Israel, acolo unde au fost proiectate, si am vazut in realitate aceste oi, cat si productia de lapte pe care o ofera, de pana la 4-5 lapte pe zi. Eu am o medie de 3 litri. Am cumparat 76 de oi si 4 berbeci pentru inceput, iar ulterior am mai luat 150 de oi”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Anca Maria Shinvald Cornesanu.

Deoarece nu stiau prea multe detalii despre cresterea pe stabulatie, crescatoarea de ovine si sotul ei au beneficiat de un training din partea specialistilor israelieni, timp de 2 saptamani, in vederea adaptarii efectivului din rasa Assaf la conditiile pedo-climatice din Romania.

assaf2

“Oaia Assaf este o rasa rezistenta, fiind adaptat inclusiv pentru conditiile din Siberia, la -50 de grade Celsius. Singura problema pe care am avut-o a fost cu 5 mielute, carora le-a cazut lana de tot, in iarna. Atunci au fost temperaturi de -25 de grade Celsius. Noi le-am construit un saivan semi-deschis, si pot spune ca nu am avut probleme. S-au comportat chiar mai bine decat saivanul inchis. Doar atunci cand fata e important sa fie ferite complet de curent”, ne-a explicat crescatoarea din Valcea.

Exemplarele din rasa de oi Assaf au o monta extrasezoniera, ceee ce le ofera crescatorilor posibilitatea sa obtina lapte aproape pe tot parcursul unui an. Mai mult decat atat, oile Assaf sunt active sexuala la 7-8 luni, iar berbecii la 6-7 luni.

“Deoarece au o monta extrasezoniera, poti mulge oaia tot anul. De exemplu, eu am grupurile programate in asa fel incat sa-mi fete o data 2 3 luni cate un grup de 150 de oi. Astfel, reusim sa avem lapte tot anul. Un alt avantaj este si ca monteaza foarte devreme, nu trebuie sa astepti 2 ani. De asemenea, fiind crescute in stabultie, nu ai nevoie nici de pamant mult. Iar pentru ca nu le scoti afara, nici de tratamentele de primavara nu prea ai nevoie”, ne-a mai spus Anca Maria Shinvald Cornesanu.

La 4 ani, o oaie din rasa Assaf cantareste aproape 65-70 kg, iar un berbec ajunge pana la 140-150 kg. “Pentru lactatie, noi hranim efectivul cu trifoi, nu cu lucerna. Reusim sa avem astfel cu 30% mai mult lapte. Intr-o zi, o oaie mananca circa 1 kg de cereale. In prima zi, un miel fatat la 4-5 kg, trebuie sa manance 20% din greutatea sa corporala. Apoi, la varsta de 1 luna trebuie sa aiba cam 16 kg, iar la 3 luni 40 kg”, ne-a mai explicat crescatoarea de ovine.

assaf3

Pentru a valorifica si mai bine productia de lapte pe care o dau oile din rasa Assaf, familia din Valcea a construit de curand si un centru de procesare. „Abia am construit acest centru, urmeaza sa definitivam actele. Pentru viitor, dorim sa marim si efectivul, vrem sa infiintam si o ferma de carantina. Eu in prezent mulg cu masini automate, insa la anul trebuie neaparat sa cumpar sala de muls. Vreau sa fac totul automatizat”, ne-a mai spus crescatoarea.

O oaie din rasa Assaf, de 1 luna este comercializata de Anca Maria Shinvald Cornesanu cu 100 de euro, cele de 3-5 luni putand ajungand chiar si la 250 de euro. In ceea ce priveste berbecii, cei in varsta de 6 luni sunt vanduti cu circa 500 de euro.

„La o saptamana, o mieluta o vand cu 50 de euro, la o luna cu 100 de euro, iar la 2,5-3 luni cu 200 de euro. Daca trec de 3-5 luni, pretul este de 250 de euro, mai ales ca exemplarele ajung la 35-40 kg. Berbecii de 6 luni nu ii vand mai ieftin de 500 de euro. Am pe cineva din Grecia, altcineva din Italia care doreste sa cumpere de la noi, mai ales ca noi tinem registrul genealogica, adica nu lasam monta necontrolata. Stim ce oaie cu ce berbec a fost montata, cati litri de lapte da, cum a fost berbecul sau mielul la fatare, cum s-a dezvoltat. Asta cauta oamenii seriosi”, ne-a mai declarat Anca Maria Shinvald Cornesanu.

„Mi-ar placea ca fermierii sa nu mai depinda atat de mult de subventie. Eu nu am subventie de ani de zile si nu mi-a fost atat de dificil sa ma dezvolt. Trebuie sa incepem sa ne descurcam si fara aceste ajutoare, mai ales ca din 2020 exista riscul sa nu mai primim. Ce o sa facem atunci, nu o sa mai tinem oi?”, ne-a mai spus crescatoarea de ovine.

Originare din Israel, oile din rasa Assaf au fost exportate cu succes in ultimii 60 de ani in tari precum Spania, Portugalia, Chile si Peru.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE