Culturile de agris reprezinta o idee de afaceri cel putin interesanta pentru producatorii autohtoni, cu suprafete mici. Desi este cultivata mai putin la noi, agrisele sunt cautate si apreciate de straini, pe care le folosesc frecvent in prepararea unor retete culinare. Veniturile, in cazul acestei culturi, pot ajunge si la 17.000 de euro pe hectar, daca plantatia beneficiaza de irigatii si fertilizari.

„Agrisul este popular in Europa de Vest, mai ales datorita continutului foarte mare de vitamine. Se foloseste in prepararea unor sosuri sau chiar pentru ciorbe. De asemenea se mai foloseste ca si ornament. Piata pentru ele este intr-adevar una mai restransa, Romania avand plantatii de agris pe suprafete cuprinse intre 50 de ari si 1,5 hectare”, ne-a declarat Ioan Gheorghe Pop, cultivator si administratorul unei pepiniere din Cluj-Napoca.

Desi nu este o cultura pretentioasa, agrisul prefera in general zonele mai racoroase, precum si terenurile drenate natural. Nu in ultimul rand, pentru a se dezvolta armonios, agrisul prefera solurile fertile precum cernoziomul, dar se poate cultiva cu succes si pe soluri cu textura mijlocie cu reactie acida sau slab acida, cu un pH situat intre 5,2-7,5.

„Agrisul se preteaza la orice fel de sol, pe cernoziom, cat si pe alte soluri mai putin fertile. Prefera insa terenurile luto-nisipoase, argilo-nisipoase. O oarecare pretentie exista la factorul umiditate, in sensul ca agrisului ii plac terenurile care sunt drenate natural. Nu necesita irigare, dar daca se utilizeaza un astfel de sistem productia poate creste cu circa 10%. Plantele se dezvolta sub forma de fructe si ramurile de productie se regenereaza la 3-4 ani”, explica, pentru StiriAgricole.ro, Ioan Gheorghe Pop.

Distantele de plantare in cazul agrisului sunt de circa 1,5 – 1,8 m intre randuri si 1,2 – 1,5 m intre plante. Avand in vedere ca un butas de agris are un pret cuprins intre 4 si 7 lei, investitia pentru materialul saditor necesar infiintarii unei plantatii pe un hectar se poate ridica la circa 12.000 lei.

„Ca la mai toti arborii si arbustii, perioada optima de plantare este toamna, dupa caderea frunzelor pana la primele ingheturi majore, caz in care vom avea o prindere foarte buna, de peste 95%. De asemenea, se mai poate planta si primavara, pana la mijlocul lunii aprilie. Invetitia, doar pentru materialul saditor, ajunge la circa 12.000 lei pe hectar, daca tinem cont ca un butas se vinde cu preturi cuprinse intre 4-7 lei, in functie de soi”, mai spune Ioan Gheorghe Pop.

Inainte de a planta agrisul, este nevoie ca fermierul sa realizeze o aratura medie, precum si o discuire. „Plantarea se va face in gropi de 50x50x50 cm, iar pe fundul acesteia putem veni cu un ingrasamant 100% organic, circa 100-250 de grame la radacina plantei, pentru a o ajuta sa porneasca mai bine in vegetatie. Intr-un hectar putem avea intre 1.800 si 2.500 de plante”, ne-a mai spus Ioan Gheorghe Pop. Ulterior, butasul se sadeste la o adancime de 5-7 cm de la suprafata solului.

Chiar si in primii ani, agrisul produce aproximativ 1-1,5 kg de fructe pe tufa. Cu toate acestea, intrarea importanta pe rod are loc in anul 4-5, atunci cand o tufa de agris irigata si fertilizata poate da circa 3-4 kilograme de fructe. Recoltarea se realizeaza in luna iunie, atunci cand pulpa se inmoaie.

Printre soiurile de agris comercializate de Ioan Gheorghe Pop se regasesc „Triumf”, un soi rustic, rezistent la inghet si boli, cu fructe mari, aromate, precum si soiul „Mucurines”, care are un varf de productie de circa 6-7 kilograme de fructe pe planta.

Pe piata, pretul unui kilogram de agris variaza intre 4 lei si poate ajunge pana la 15 lei, pentru agrisele rosii. „Se vand de obicei la caserola, pretul acestora putandu-se dubla daca este sa vorbim de supermarketuri”, precizeaza Ioan Gheorghe Pop. Cu toate acestea, preturile de comercializare pot deveni si mai bune in cazul in care fermierul reuseste sa-si vanda marfa la export.

In ceea ce priveste bolile si daunatorii, agrisul este o planta sensibila la fainare. Astfel, se recomanda ca primavara devreme, pana la imbobocire, sa se aplica un tratament de zeama bordeleza (in 10 litri de apa se dizolva 100-150 grame de piatra vanata si 120-160 grame de var stins). Dupa inflorire, cand fructul este de marimea unui bob de grau, se mai aplica un tratament.

Fructele de agris sunt recunoscute pentru continutul lor bogat de acizi, cum este acidul citric, acidul malic, ideal in acidificarea urinei, si acidul tartric, celuloza, recunoscuta pentru reglarea tractului intestinal, calciu, fier, fosfor, pectine, potasiu, sodiu, substante grase, zaharuri si vitaminele A, B1, B2, C, P. Continutul de vitamina C din fructele de agris este de 20 de ori mai mare decat in cazul portocalelor.

Consumul de agris, in cantitati rezonabile, poate ajuta in tratarea unor afectiuni precum cele respiratorii, ale ficatului sau ale vezicii biliare. Nu in ultimul rand, consumul de fructe de agris are efecte benefice asupra activitatii cardiovasculare, datorita continutului de potasiu, creste puterea de concentrare, ajuta in curele de slabire si in cresterea fertilitatii feminine si protejarii intregului aparat reproducator, datorita proprietatilor antiinflamatorii.

Share on Facebook