Iata ce metoda inedita de fertilizare a ales o asociatie agricola din Salaj

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Umiditatea accentuata a solului a intarziat muncile agricole aferente sezonului de primavara, iar utilajele agricole nu pot fi inca utilizate. In aceste conditii, o asociatie agricola din Salaj a ales o metoda mai neconventionala de a-si fertiliza suprafata de rapita, folosind un elicopter, noteaza Agerpres. 

Starea curenta a terenurilor agricole din judetul Salaj va cauza intarzieri importante in realizarea lucrarilor agricole de primavara, conditie ce se va extinde si in urmatoarea saptamana, avand in vedere precipitatiile preconizate.

,,Solul este încă îmbibat cu apă şi nu se poate intra în câmp. Sunt lucrări agricole foarte întârziate, în special la trifoliene şi cartof, care trebuiau semănate până în 25 martie. Şi la porumb se pot cultiva acum doar hibrizi timpurii şi extratimpurii. Mai e nevoie de încă minim trei zile pentru ca terenul să se zvânte, însă se anunţă din nou precipitaţii”, a declarat Valentin Duca, presedintele DAJ Salaj.

23.000 hectare de porumb, prevazute spre a fi insamantate in Salaj

Conform directorului institutiei, pentru judetul Salaj se preconizeaza ca vor fi insamantate 23.000 hectare de porumb, 3.000 hectare de floarea-soarelui, 1.500 hectare de soia, 3.700 hectare de ovaz si 1.000 hectare de orz. Se mai propun spre insamantare si suprafete importante de lucerna, trifoi si cartofi.

Cultura de rapita, fertilizata cu un elicopter

,,O asociaţie agricolă din Carastelec, care lucrează în arendă circa 500 de hectare de teren agricol, a ales să-şi fertilizeze cultura de rapiţă, de peste 100 de hectare, cu un elicopter”, mai declara presedintele DAJ Salaj.

Decizia neobisnuita a asociatiei agricole din Salaj a fost motiva de starea curenta a terenului, care este imbibat cu apa. In conditiile in care aducerea de utilaje agricole si utilizarea lor pentru fertilizare era imposibila, asociatia a decis utilizarea elicopterului, pentru a nu intarzia si mai mult lucrarile de primavara.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE