Iarna a pus stăpânire pe toată Europa! Atenție unde vă petreceți Revelionul!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află sau se deplasează pe teritoriul mai multor state ca Germania, Belgia, Spania sau Franța că starea vremii s-a înrăutățit considerabil.

În Germania, în cursul zilei de sâmbată, 27 decembrie 2014,  au avut  loc puternice căderi de zăpadă pe teritoriul acestui stat, care pot îngreuna călătoriile. Astfel, în vestul şi sud-vestul Germaniei zăpada a înregistrat până la 40 cm în zona muntoasă Schwarzwald (Pădurea Neagră), în Bergischer Land, 15 cm, în Sauerland,10 cm în zona  de câmpie, în landul  Rheinland-Pfalz se aşteaptă până la 15 cm, iar în landul Hessen au fost înregistrate, de asemenea, ninsori puternice.

Cetăţenii români sunt atenţionaţi asupra faptului că furtunile de zăpadă au provocat masive blocaje de circulaţie în zonele menţionate. În landul Nordrhein-Westfalen, cu precădere în Köln, Düsseldorf şi Dortmund, au fost înregistrate  accidente de circulaţie.

Totodată, se recomandă atenție sporită pe autostrăzile aflate la 400-500 m înălţime.

În cursul zilei de duminică, 28 decembrie 2014, se vor înregistra căderi de zăpadă în sudul şi centrul Germaniei, în sudul, vestul şi nord-vestul ţării există posibilitatea de polei, iar în nord şi est vremea va rămâne însorită şi uscată.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care doresc să tranziteze Germania să se informeze, în prealabil, pe site-urile de specialitate pentru detalii suplimentare (Wetter – Wettervorhersage& Wetterbericht für Deutschland – wetter.de).

MAE reiterează recomandările de a fi consultate informaţiile oferite prin intermediul aplicaţiei pe telefonul mobil și tabletă „Călătoreşte în siguranţă”, a serviciului de alertă prin SMS aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!” și prin consultarea „Ghidului de călătorie pentru sărbătorile de iarnă 2014”  disponibil pe întreaga perioadă a sărbătorilor.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află sau se deplasează pe teritoriul Belgiei că Institutul Regal Meteorologic a lansat un avertisment de cod portocaliu de zăpadă și gheață pe întreg teritoriul, aflat în vigoare până duminică, 28 decembrie 2014, la orele 18:00.

Din cauza condiţiilor meteorologice, care îngreunează circulaţia pe reţeaua feroviară olandeză, traficul feroviar între Belgia și Țările de Jos este întrerupt, fiind înregistrate întârzieri de până la o oră şi jumătate. Trenurile InterCity între Bruxelles-Midi și Amsterdam Central sunt, la rândul lor, direcţionate către Anvers. De asemenea, transportul  public poate fi perturbat, fiind posibilă circulaţia dificilă pe linia 166, între stațiile de tren  Bertrix și Paliseul din provincia Luxemburg.

Centrul regional de criză Valonia și poliția recomandă ca toți participanții la trafic să manifeste prudență. Stratul de zăpadă va atinge 2 până la 5 cm în întreaga țară. Temperaturile vor fi negative în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Nici românii care vor să petreacă Revelionul 2015 în Franța nu vor scăpa de problemele cauzate de vremea capricioasă. Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află sau intenţionează să se deplaseze pe teritoriul Franţei cu privire la atenţionarea emisă de către autorităţile franceze de cod portocaliu de ninsoare pentru 19 judeţe din estul Franţei (Ain, Aisne, Ardennes, Côte-d’Or, Doubs, Isère, Jura, Haute-Marne, Haute-Saône, Marne, Meurthe-et-Moselle, Meuse, Moselle, Nord, Bas-Rhin, Savoie, Haute-Savoie, Territoire de Belfort, Vosges).

Astfel, pe numeroase autostrăzi şi drumuri naţionale din acest stat sunt înregistrate blocaje, existând riscul de înzăpezire sau de accidente.

Cetăţenii români  care intenţionează să călătorească în această zonă sunt sfătuiţi să îşi amâne voaiajul sau cei care se află deja pe teritoriul Franţei sunt sfătuiţi să înnopteze la cele mai apropiate hoteluri sau la centrele de cazare organizate de autorităţi, care se află în următoarele localităţi: Albertville, Bourg Saint-Maurice, La Bâthie, La Léchère, Aime, Moûtiers, Macôt La Plagne, Bellentre, Chambéry, Aix-les-Bains, Saint-Jean de Maurienne, Saint-Rémy de Maurienne.

Codul portocaliu este în vigoare până duminică, 28 decembrie 2014, ora 16:00.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care doresc să tranziteze Franţa să se informeze la numărul de telefon verde pus la dispoziție de  Prefectura din Savoie (08 11 00 06 73) sau să verifice starea vremii şi a drumurilor pe site-ul http://vigilance.meteofrance.com/.

Românii care doresc să petreacă Revelionul 2015 în Spania trebuie să consulte cu regularitate informaţiile postate de Direcţia Generală pentru Trafic, pe site-ul www.dgt.es. Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află sau se deplasează pe teritoriul Spaniei că Direcţia Generală de Protecţie Civilă şi Urgenţe din cadrul Ministerului de Interne al Spaniei a emis o avertizare de cod portocaliu de ninsoare pentru Provincia Lleida, de vânt puternic pentru provinciile Huesca, Lleida, Girona, Tarragona, Castellon şi pentru provinciile din Insulele Baleare, Girona, Asturias, Cantabria, Gipuzkoa şi Bizkaia.

Avertizarea este valabilă pe toată perioada  sfârşitului de săptămână.

Totodată, autorităţile spaniole recomandă conducătorilor auto să-şi echipeze autoturismele corespunzător pentru sezonul rece și să manifeste prudenţă în trafic.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE