Hedere pentru combinele folosite la recoltarea rapiței

Facebook
Twitter

Rapița este o plantă din familia cruciferelor, ce cuprinde 34 de specii, cultivate pe circa 27 de milioane de hectare în toată lumea. În țara noastră se cultivă 24 de soiuri de rapiță, atât din soiurile de toamnă, cât și din cele de primăvară. Soiurile de toamnă, Contact, Dexter, Astus și Ramus sunt apreciate de fermieri datorită  faptului că pot fi recoltate într-o singură fază, dircet cu combina de recoltat cereale, echipată cu header special.

Recoltarea rapiței cu combine a crescut productivitatea de până la 6.000 de ori, comparativ cu metoda tradițională, manuală. În România, vedeta combinelor pentru rapiță a fost Gloria, o dovadă în acest fiind atribuirea, în mediul rural, a termenului de Glorie tuturor combinelor folosite la recoltarea cerealelor. Introducerea fluxului axial a revoluționat combinele, care asigură simplificarea procedurilor de treier. În 2000, John Deere a făcut istorie, lansând cel ma mare model e combină pentru recoltarea cerealelor, modelul 9880 STS.

Perioada optimă pentru recoltarea rapiței debutează spre sfârșitul lunii iunie sau începutul lunii iulie. Decizie de recoltare se ia în funcție de caracteristicile lanului. Dacă acesta capătă o culoare galben ruginie, plantele sunt aplecate, tecile sunt galbene liliachii, iar majoritatea semințelor prezintă puncte cafenii, înseamnă că rapița poate fi recoltată. Tecile sunt însă fragile și plesnesc ușor, fapt care conduce la scuturarea semințelor. Astfel se poate ajunge la pierderi și de 50% din recoltă.

Pentru a limita pierderile, specialiștii consultați de stiriagricole.ro recomandă recoltarea într-o singură fază, direct cu combina de recoltat cereale, însă este de un real folos în acest sens folosirea combinelor echipate cu heder special pentru rapiță sau cu heder și extensie. O altă soluție o reprezintă recoltatul cu vindrover și combina de recoltat cu heder și ridicător de brazdă. Producătorii s-au adaptat la aceste „caracteristici” ale rapiței și au creat echipamente speciale. John Deere a montat despărțitoare de lan la hederele combinelor. La unele modele ale combinelor de recoltat cereale produse de germanii de la Claas, platforma hederelui este prevăzută cu transportatoare cu bandă. Biso a conceput un echipament special prevăzut cu extensie și un mecanism adițional, care sunt extrem de utile mai ales în cazul în care cultura de rapiță a trecut printr-o perioadă de secetă prelungită, fapt care contribuie negativ la fragilitatea tecilor.

Inovațiile giganților mondiali pentru eficietizarea procesului de recoltare a rapiței sunt disponibile astăzi și în România. Vă prezentăm în cele ce urmează câteva dintre acestea.

Biso Kit rapiță pentru adaptare heder de păioase de 4,8/5,4/6/7 m

Caracteristici tehnice:

 • Tip echipament: Biso CX100, montat pe heder de păioase de 4,8/5,4/6/7 m
 • Cadru: stânga+central/lateral pentru heder de  4,8/5,4/6/7 m
 • Transmisie: cu curea trapezoidală și gru Schumacher pentru acționarea cuțitului orizontal și cu circuit independent cu pompă de ulei, rezervor și motor hidraulic pentru acționarea cuțitelor verticale.
 • Grup tăiere: Cuțit orizontal cu lame și contracuțite pentru heder de 4,8/5,4/6/7 m, prevăzut opțional cu un cuțit vertical lateral dreapta, acționat hidraulic sau cu două cuțite vertcale stânga și dreapa, acționate hidraulic.


Extensia Profi de la Zurn pentru rapiță

Caracteristici tehnice:

 • Masa de tăiere este prelungită cu 80 cm, pentru a recupera semințele ce ar putea cădea.
 • Cuțite laterale cu antrenare mecanică: vibrații reduse în mișcări orizontale ale lamei, deci pierderi reduse la marginea platformei.
 • Partea laterală din oțel inox pentru o trecere lină a plantelor pe lungime.
 • Partea laterală complet închisă spre interior: rapița și paiele vor cădea astfel pe extensie și nu pe sol sau pe grupul de transmisie.
 • Cuțit lateral dublu pentru rapiță, la o înalțime de 1,35 m și ghidajele palierelor lise, cu antrenare directă de la cuțitul orizontal al platformei de tăiere.
 • Construcție ascuțită și pierderi reduse de recoltă.
 • Mișcare pe orizontală redusă a cuțitului deoarece nu este necesar un motor în partea superioară a cuțitului.
 • Fără motor electric sau hidraulic de antrenare: deci nu sunt necesare intervenții suplimentare la sistemul electric sau hidraulic al combinei, fără solicitări suplimentare ale generatorului.
 • Nu există piese de demontat pentru recoltarea cerealelor: curelele, piesele de strângere, cele de protecție și acționare vor ramâne pe platforma de tăiere.
 • Prima montare se va face în atelier și necesită aproximativ 1,5 ore. Pentru aceasta se vor folosi găurile deja existente pe platforma de tăiere, nefiind necesară nici o operație suplimentară pe nici un model.
 • Șasiu tubular transversal, creat pentru lățimi de tăiere până la 10,70 m, păstrând totuși o greutate foarte avantajoasă (de exemplu 480 kg pentru extensia de 7.60 m).
 • Antrenare planetară a lamei. Cursa lineară garantează o înaltă performanță a extensiei, o funcționare regulată și o durată de viață foarte mare.

Cuțit de rapiță „Compact” Zurn

Cuțitul de rapiță „Compact” cu antrenare mecanică este disponibil pentru mesele de tăiere de tip Vario sau sub formă de cuțit lateral pentru cei care au suprafețe mici de rapiță. Acesta este indicat în recoltarea culturii de rapiță care prezintă tulpini întrepătrunse care trebuie tăiate la extremitatea exterioară a platformei.

Caracteristici tehnice:

 • Cuțit lateral dublu pentru rapiță, la o înalime de 1,35 m  și ghidajele palierelor lise, cu antrenare directă de la cuțitul orizontal al platformei de tăiere.
 • Construcție ascuțită și pierderi reduse de recoltă.
 • Mișcare pe orizontală redusă a cuțitului, deoarece nu este necesar un motor în partea superioară a cuțitului.
 • Fără motor electric sau hidraulic de antrenare: deci nu sunt necesare intervenții suplimentare la sistemul electric sau hidraulic al combinei, fără solicitări suplimentare ale generatorului.
 • Unitatea este compactă pentru un montaj rapid, cu cele doua cârlige  și apoi piesele de antrenare livrate sau echipamentul.
 • Poate fi utilizat pe absolut toate platformele de tăiere.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE