Halele pentru depozitarea producției, soluția care face diferența între pierdere și profit pentru fermierul mijlociu

Facebook
Twitter

Lipsa spațiilor de depozitare constituie o problemă care generează pierderi însemnate producătorilor agricoli, însă halele pentru depozitarea cerealelor constituie o soluție optimă, mai ales că investiția poate fi realizată cu fonduri europene nerambursabile prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020.

Vânzarea cerealelor imediat după recoltare determină obținerea unor prețuri mici, care nu asigură fermierilor venituri consistente, deoarece comercializarea are loc în perioada în care oferta este mare. Dacă cerealele ar fi depozitate și vândute în iarnă sau primăvară, prețurile ar putea fi mai mari, iar fermierii ar înregistra câștiguri mai însemnate.

În acest context, investiția în spații de depozitare poate face diferența între profit și pierdere, iar alegerea unei hale pentru depozitare este o soluție foarte bună pentru fermierul mijlociu, deoarece îi oferă un spațiu pentru depozitarea cerealelor la recoltare.

„În hală, fermierul poate depozita mai multe tipuri de cereale, printr-o simplă compartimentare: putem integra în platforma de beton a halei sisteme care se pot folosi la montarea de pereți de compartimentare, comparativ cu un singur tip de cereale per siloz. În plus, depozitarea în hală nu necesită uscarea cerealelor în prealabil”, ne-a precizat Alexandru Tudose, Sales & Marketing Manager al companiei SC AGMI SRL.

Un alt avantaj al halelor pentru depozitare este că fermierul poate bascula cerealele cu orice rabă, întrucât acestea pot ajunge lejer la o înălțime în coamă de 9 metri. Mai mult decât atât, hala pentru depozitare nu are nici un stâlp interior de susținere, care să blocheze accesul și este prevăzută cu geamuri din policarbonat care se deschid acționate de jos, usi industriale de 4,5 metri înălțime utilă, astfel încât accesul este posibil pentru orice utilaj. La solicitarea beneficiarului pot fi montate trape de fum, turbine de vânt etc.

Totodată, spre deosebire de silozuri, halele pentru depozitare permit fermierului să utilizeze spațiul mult mai eficient. Astfel, primăvara poate depozita în interiorul halei sămânța tratată sau tratamentele pentru culturi sau poate gara utilajele agricole.

Nu în ultimul rand, depozitarea în silozuri poate genera probleme de extragere a furajului (mai ales a celui făinos) și pierderi de furaj, datorita faptului ca suprafața interioară a silozului se umezește de la condens (generat de variațiile de temperatura din interior), în timp ce Halele Semirotunde te scapă de astfel de griji.

Prețurile unei hale de depozitare sunt reduse. Astfel, în cadrul ofertei lansate de SC AGMI SRL, costul unei hale de 500 metri pătrați (20×25), cu ziduri de 2 metri, cu o capacitate de depozitare de 1.700 mc (1.300 tone), la o înălțime de 9 metri în coamă (2metri zidul de beton + 7 metri înălțimea arcului de tablă), începe de la 45 eu/mp + TVA (confecția metalică), respectiv 90 euro/mp + TVA(construcția părții de beton).

agmi hale semirotunde 1

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE