Guvernul, modificari la obtinerea certificatului de producator. Cum vor fi afectati fermierii

Facebook
Twitter

Prin Legea 70/2018, Guvernul Romaniei spera sa reglementeze produsele traditionale din piete si impune anumite reguli in acest sens. Pe langa conditiile de productie si comercializare impuse, producatorul va trebui sa obtina si un nou tip de certificat de producator / carnet de comercializare in piete a produselor agricole vegetale.

Totusi, trecerea rapida la noua masura ar destabiliza piata romaneasca de produse agroalimentare, pentru simplul fapt ca fermierii nu ar avea timp sufficient sa se conformeze cu noile masuri. De aceea, Guvernul a considerat de cuviinta sa elaboreze o Ordonanta de Urgenta prin care sa acorde o perioada de tranzitie fermierilor care isi comercializeaza produsele proprii.

Astfel ,,in vederea asigurarii pietei cu produse autohtone, pentru verificarea provenientei si a calitatii acestora si pentru a evita orice dezechilibru al pietei, este necesara instituirea unei perioade de tranzitie de maximum 120 zile pentru utilizarea atestatelor de producator/carnetelor de comercializare a produselor agricole tiparite si neeliberate la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta’’, se specifica in document.

Consecintele neadoptarii prezentei hotarari

Guvernul considera ca promovarea actului normativ in regim de urgenta este necesara in conditiile in care intrarea in vigoare a legii 70/2018 va afecta atat fermierii cat si intreaga piata agroalimentara romaneasca. Astfel, institutia enumera cateva consecinte, printre care si:

a) imposibilitatea valorificarii in piete a produselor agricole autohtone;

b) neaccesarea de catre producatorii agricoli a programelor guvernamentale multianuale de sprijin;

c) imposibilitatea comercializarii produselor de catre membrii grupurilor de producatori/organizatii de producatori, persoane fizice, prin intermediul structurii asociative;

d) generarea unor situatii conflictuale la nivelul unitatilor administrative teritoriale/directiilor pentru agricultura judetene;

e) aparitia unor situatii discriminatorii in randul producatorilor agricoli;

f) imposibilitatea efectuarii controalelor din partea autoritatilor competente, distorsionarea pietei.

In concluzie, atestatele de producător, precum şi carnetele de comercializare, tipărite și aflate pe stoc, la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, se pot elibera pentru o perioadă de maxim 120 de zile în condițiile reglementărilor legale în vigoare la data tipăririi acestora și pot fi utilizate până la expirarea perioadei de valabilitate a vizei aplicate pe acestea.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE