Guvernul intentioneaza sa taxeze fermierii cu 80 de lei/tona pentru deseuri, de la 1 ianuarie 2016

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Incepand de anul viitor, fermierii, fabricile si primariile ar putea fi obligate sa plateasca o taxa pentru depunerea deseurilor la groapa de gunoi in valoare de 80 de lei pe tona. Din 2017, taxa ar putea fi majorata la 120 de lei pe tona, informeaza Asociatia Romana de Biomasa si Biogaz.

Noua taxa ar urma sa fie adaugata in bilantul companiilor si persoanelor fizice care se ocupa cu agricultura, zootehnia, procesarea, precum si orice alt tip de activitate din care rezulta deseuri organice, se arata intr-un act normativ aflat in dezbatere publica.

“Ministerul Mediului a publicat in data de 16.07.2015 Proiectul de Ordonanta a Guvernului pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, supus dezbaterii publice pentru o perioada de 10 zile. Conform noilor modificari, de la 1 ianuarie 2016 intra in vigoare o taxa pentru depunerea deseurilor la groapa de gunoi de 80 de lei pe tona, repectiv de 120 lei pe tona in anul 2017”, noteaza Asociatia Romana de Biomasa si Biogaz intr-un comunicat.

Prin aceasta noua taxa se doreste realizarea unui fond de mediu, care, potrivit estimarilor, va colecta 200 de milioane de euro pe an. Cei care vor plati vor fi fabricile, fermierii, primariile, precum si persoanele fizice care nu au o solutie pentru gestionarea deseurilor, conform Directivei Europene 2008/98/CE.

“Toate tarile vestice europene au rezolvat problema respectiva prin implementarea proiectelor de biomasa si biogaz, solutia potrivita si mentionata si in Directivele Europene. Peste 15.000 de proiecte de biomasa si peste 14.000 de proiecte de biogaz au fost implementate in toata Uniunea Europeana, tocmai pentru a transforma un cost intr-un venit”, atrage atentia Asociatia Romana de Biomasa si Biogaz.

De asemenea, Asociatia Romana de Biomasa si Biogaz precizeaza ca un grup de lucru este gata sa prezinte in urmatoarele saptamani primul draft al noii legi pentru biomasa si biogaz. Proiectul de lege va fi apoi transmis Guvernului, respectiv ministerului de resort.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE