Guvernul complica modul de obtinere a certificarii ecologice

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Guvernul Romaniei stabileste noi reglementari in ceea ce priveste produsele ecologice si modifica anumite reguli ale productiei ecologice. In conditiile in care numarul de operatori ecologici a inregistrat o evolutie semnificativa, prezentul act urmareste sa clarifice anumite aspecte ale sistemului de agricultura ecologica.

Tot din act reiese ca implementarea acestor masuri vine mai degraba in urma recomandarilor Comisiei Europene, care a sugerat statelor membre sa acorde certificatele de producator ecologic intr-un regim mult mai strict si dupa verificari mult mai viguroase ale solicitantilor.

Astfel, Ordonanta de Urgenta a Guvernului inaspreste sanctiunile pentru persoanele care obtin certificatul de producator ecologic si nu se conformeaza cu conditiile productiei ecologice.

Principalele modificari aduse sistemului de acordare al certificatelor ecologice     

– Se stabileste raspunderea pentru Organismele de control care prin actiunile lor, produc prejudicii operatorilor din sistemul de agricultura ecologica;

– Se desemneaza laboratoarele oficiale si de referinta in vederea efectuarii analizelor pentru probele de sol, planta si produs, intocmai cum este prevazut in legislatia europeana;

– Se eficientizeaza verificarile efectuate de catre structura responsabila de inspectiile tehnice pentru agricultura ecologica, prin audit si controale de supraveghere pentru a verifica activitatea organismelor de control;

– Se stabileste un cadru normativ mai clar pentru asigurarea conditiilor si procedurilor detaliate de colectare, procesare, definirea scopului analizelor si transferul datelor referitoare la rezultatele analizelor in vederea asigurarii controlului eficient al produselor ecologice.

Desemnarea de laboratoare specializate pentru controlul produselor ecologice

Prin desemnarea unor laboratoare de specialitate, MADR considera ca astfel, va exista un control mai eficient al produselor ecologice. De asemenea, MADR va putea sa constate mai usor cazurile in care nu s-au respectat regulamentele impuse de CE privind controlul si metodele de productie.

Cand anumiti operatori solicita derogari pentru obtinerea mai rapida a certificatului de producator ecologic, MADR isi rezerva dreptul de a cere verificari suplimentare pentru acel producator, spre a stabili respectarea sau nu a prevederilor legislative din domeniul agriculturii ecologice.

 

 

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE