Guvernul a amanat acordarea de prime pentru comercializarea produselor agricole si pescaresti primare

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Guvernul a decis sa elimine niste prime pentru producatorii agricoli, respectiv a amanat acordarea de prime pentru comercializarea produselor agricole si pescaresti primare.

Guvernul a emis o ordonanta de urgenta prin care blocheaza aplicarea Legii nr. 236/2020 pentru stimularea producatorilor agricoli care comercializeaza produsele agricole primare, produse pescaresti si de acvacultura, respective acordarea de prime pentru comercializarea produselor agricole si pescaresti primare.

Legea 236/2020 instituie acordarea unei prime la comercializarea produselor agricole primare, produselor pescaresti si de acvacultura, de catre producatorii agricoli, acvacultori sau pescari comerciali, dupa caz.

Cine ar fi beneficiat de aceste prime pentru comercializarea produselor agricole si pescaresti primare

Beneficiarii acestei legi sunt persoanele fizice si juridice, persoanele fizice autorizate/intreprinderile familiale/intreprinderile individuale din Romania, care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

  1. detin in proprietate sau in arenda suprafete de teren agricol, luciu de apa sau constructii destinate productiei agricole pe teritoriul Romaniei;
  2. poseda atestat de producator sau documente de inregistrare ori licenta de acvacultura sau licenta de pescuit comercial, dupa caz, emise de autoritatile romane;
  3. comercializeaza pe piata produsele agricole primare, produsele pescaresti si de acvacultura, din productia proprie;
  4. fac dovada comercializarii produselor agricole primare pentru care poseda atestat de producator sau licenta de acvacultura ori licenta de pescuit comercial, dupa caz.

Cum s-ar fi acordat aceste prime pentru comercializarea produselor agricole

Prima pentru comercializare se acorda la cerere, pe baza urmatoarelor documente:

  1. adeverinta care sa ateste, conform inscrisurilor de la registrul agricol, suprafata de teren cultivata, suprafata de amenajari specifice destinate cultivarii, suprafata de luciu de apa, respectiv numarul de animale/pasari/familii de albine detinuta/detinut de catre solicitant;
  2. atestatul de producator vizat la zi sau documentele de inregistrare ori licenta de acvacultura sau licenta de pescuit comercial, dupa caz;
  3. dovada comercializarii produselor agricole primare si/sau a produselor pescaresti si de acvacultura.

Cererea pentru acordarea primei de comercializare a produselor agricole se depune la centrul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura in a carei raza teritoriala se afla terenul, luciul de apa sau ferma.

Prima de comercializare s-ar fi acordat in termen de 30 de zile de la data depunerii. In functie de optiunea beneficiarului, aceasta putea fi platita prin mandat postal sau virament in contul curent al beneficiarului.

Numai ca Guverul a decis ca termenul de intrare in vigoare a legii nr. 236/2020 pentru stimularea producatorilor agricoli care comercializeaza produsele agricole primare, produse pescaresti si de acvacultura se proroga pana la data de 1 ianuarie 2023.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE