În ședința de guvern de azi au fost adoptate hotărârile privind aprobarea cuantumului plăţii naţionale directe complementare în sectorul zootehnic, pentru specia bovine, în anul 2013și pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr.786/2013 privind schema de ajutor specific (subventii) acordat producătorilor de lapte şi de carne de ovine/caprine din zonele defavorizate, precum şi pentru stabilirea unor măsuri de aplicare a acesteia.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a precizat că Hotărârea de Guvern este coroborată cu un Ordin al Ministrului, OM nr.920/2013, care înlocuieşte schema care se acorda până acum pentru plata direct pe cap de animal cu o schemă mai complexă.
„Pe lângă schema pe cap de animal, introducem plata pentru laptele livrat la unităţile de procesare sau laptele care este vândut direct către piaţă. În acest fel, coroborat, de asemenea, cu HG privind ajutorarea asociaţiilor cu un ajutor de minimis privind tancurile de răcire cred că rezolvăm acele probleme pe care le avem în sectorul de producere şi de comercializare a laptelui”’, a subliniat ministrul Agriculturii.
Valoarea totală pentru plăţile naţionale directe complementare în sectorul zootehnic la specia bovine, pentru cererile depuse în anul 2013, se vor acorda în limita sumei de 585.000.000 lei, care se asigură de la bugetul de stat prin bugetul aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2014, și se distribuie astfel:
- 96.199.835,54 lei pentru schema decuplată de producție în sectorul lapte;
- 488.800.164,50 lei pentru schema decuplată de producție în sectorul carne
Consultă Hotararea privind cuantumul subventiilor la bovine .
Potrivit documentului privind schema de ajutor specific acordat producătorilor de lapte şi de carne de ovine/caprine din zonele defavorizate, precum şi pentru stabilirea unor măsuri de aplicare a acesteia, cererile de solicitare privind ajutorul specific pentru 2013 se pot depune și în perioada 25 noiembrie –13 decembrie 2013.
„S-a aprobat o HG privind modificarea HG 786/2013 privind schema de ajutor specific acordat producătorilor de lapte şi de carne de ovine în zonele defavorizate. Extindem termenul până la care se puteau depune cereri pentru cei care sunt în această situaţie până la data de 13 decembrie, având în vedere că este primul an în care acordăm acest ajutor. Sprijinul suplimentar va fi cam de 50% faţă de cei care sunt în afara zonelor defavorizate. Am vrut să dăm posibilitatea tuturor să aibă timp să depună aceste cereri”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, după ședința de Guvern.
În prezent, pe baza cererilor înregistrate la APIA, dintr-un efectiv de 9,3 milioane de ovine, vor beneficia de acest ajutor proprietarii unui număr de 1,6 milioane de ovine.
Consultă Hotararea privind sprijinul acordat producatorilor din zonele defavorizate.