Gustul amar din industria zahărului: ce așteaptă cultivatorii de la MADR

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Cultivatorii de sfeclă de zahăr au cerut ministrului Agriculturii să susțină, în cadrul Consiliului miniștrilor de resort din Uniunea  Europeană, care are loc la Bruxelles, măsurile de sprijin inițiate de Italia.

Anul trecut, cultivatorii de sfeclă de zahăr au obținut producții record, de circa 53 de tone la hectar. În ciuda producției bune, cei aproximativ 1.600 de cultivatori nu au motive de bucurie, întrucât prețul zahărului a coborât semnificativ, iar MADR nu a alocat deocamdată cotele, astfel că fermierii nu au încheiat contractele cu procesatorii.

În țară au mai rămas doar 4 fabrici de zahăr, iar acestea riscă să își închidă porțile după eliminarea cotelor de zahăr la nivel european, din 2017.  Pentru a preveni falimentul fabricilor de zahăr și, implicit, a cultivatorilor, aceștia au cerut ministrului Agriculturii să susțină, la Bruxelles, patru măsuri, propuse de italieni și care se bucură și de sprijinul Copa Cogeca. Astfel, cultivatorii vor identificarea unei soluții la nivel european pentru a crește cota de  export din zahărul autohton, deoarece toate statele au depășit cotele.

De asemenea, cultivatorii de sfeclă de zahăr vor implementarea unei scheme de ajutor în sector, astfel încât zahărul care excede cotele să poată fi stocat în regim privat.

Totodată, cultivatorii de sfeclă de zahăr cer abolirea plății taxei pe producție. Pentru aceasta, e nevoie de acceptul Parlamentului European, iar în condițiile financiare actuale e greu de crezut că politicienii vor renunța la venituri de circa 300 de milioane de euro la nivel comunitar, cât se adună anual din această taxă cu o valoare de 12 euro/tonă.

În plus, cultivatorii de sfeclă de zahăr cer autorităților să fie prevăzătoare și să se pregătească pentru situațiile în care prețul zahărului nu va mai justifica funcționarea fabricilor de procesare a sfeclei de zahăr. Pentru combaterea efectelor sociale negative, cum este șomajul, va fi nevoie de fonduri considerabile.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE