ingrasaminte bio

Gunoiul de la păsări, ideal ca îngrășământ bio pentru castraveți și morcovi

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Unii abia așteaptă să scape de el. Pentru alții este o mină de aur: gunoiul de la păsări este un excelent îngrășământ bio pentru legume.

La un hectar de legume, se folosește circa 1.000-1.500 de kilograme îngrășământ bio produs din gunoi de la păsări. Aceeași cantitate este recomandată și la pomi și arbuști fructiferi. La legume, cum sumt dovleceii, guliile sau tomatele, în perioada de vegetație se pot aplica tratamente cu gunoi de pasăre sub formă de suspensie cu apă. Adică, un kilogram de gunoi se dizolvă în 4-6 litri de apă pentru a se obține îngrășământ bio.

Gunoiul de la păsări este un îngrășământ bio cu acțiune rapidă și cu conținut aproape dublu de azot (N), fosfor (P) și potasiu (K), comparativ cu gunoiul de grajd. Gunoiul de la păsări se poate folosi fie în stare uscată, fie sub formă lichidă, adică amestecat cu apă. Dacă este aplicat uscat, acest tip de îngrășământ bio impune o serie de restricții, deoarece crește aciditatea solului.

Balanța chimică a îngrășămintelor bio obținute din gunoiul de pasăre depinde de hrana servită acestora. Întrucât excrementele pot avea un conținut ridicat de azot, este recomandat ca gunoiul să fie lăsat să putrezească bine, măcar un an, înainte de a fi încorporat în solul în care se vor planta legumele. Aceasta, pentru a evita ca azotul să ardă plantele. Totuși, pentru că azotul, în cantitățile recomandate, este un excelent fertilizator, este indicat a se folosi un așternut de  nisip, de turbă, de pământ uscat sau de pleavă, pentru a reduce pierderile.

Dincolo de avantaje, gunoiul de păsări folosit ca îngrășământ bio este o sursă de buruieni. Păsările consumă semințe, care ajung să germineze după ce gunoiul este băgat sub brazdă. De asemenea, trebuie avut grijă și în ceea ce privește sursa gunoiului care va fi folosit ca îngrășământ bio. Dejecţiile de păsări care provin din complexele industriale pot conţine substanţe medicamentoase sau metale grele. Totodată, dacă păsările au fost sub tratament, substanțele din aceste medicamente se vor transfera în plantele fertilizate cu îngrășământ bio obținut din gunoiul provenit de la păsările tratate, astfel că nu va mai fi deloc bio.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE