Grupurile de producători ar putea controla importurile de produse agroalimentare

Facebook
Twitter

Ordonanța Guvernului nr. 37/2005 privind recunoașterea și funcționarea grupurilor de producători va fi modificată, dacă astăzi Camera Deputaților va adopta un proiect de lege în acest sens, care prevede ca grupurile de producători să controleze importurile de produse agroalimentare.

Proiectul prevede că grupurile de producători se constituie cu scopul de a eficientiza activitatea membrilor grupului de producători și de a contribui la stabilirea pieței produselor agricole și alinierea acestora la piața europeană. Totodată, grupurile de producători vor trebui să-și ajute membrii să își valorifice producția cu profit, inclusiv produsele procesate, și să îi sprijine pentru a avea acces la sservicii de care nu dispun încă.

În plus, grupurile de producători vor trebui să acceseze fonduri europene și să participe la monitorizarea importurilor de produse de origine vegetală și animală în vamă.

Printre obiectivele trasate grupurile de producători prin proiectul de lege aflat pe ordinea de zi a Camerei Deputaților se numără și reducerea costurilor principalelor materii prime și materiale, a transporturilor și distribuirii acestora, necesare în procesul de producție al membrilor grupurilor de producători. Deasemenea, grupurile de producători vor trebuie să susțină înființarea de depozite zonale de produse agricole și să participe la negocierea prețurilor de utilizare a certificatelor de depozit.

Un alt obiectiv este constituirea unităților de prelucrare primară de integrare a producției agricole și prestări de servicii.

Senatul a respins acest proiect de lege, care însă a primit aviz favorabil de la Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice de la Camera Deputaților. Totodată, Guvernul a avizat pozitiv proiectul.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE