Grâul pentru Egipt, blocat în porturile rusești, înainte de aplicarea taxei de export. Ce efecte au deciziile Moscovei asupra fermierilor români

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Începând de azi, Rusia aplică taxa pentru exporturile de grâu, iar numeroase vapoare încărcate cu zeci de mii de tone de grâu pentru Egipt, cel mai mare importator mondial, sunt blocate în porturile rusești de la Marea Neagră.

Pentru a evita taxa pe exporturile de grâu, care se aplică începând de azi, traderii s-au grăbit să facă livrările către cumpărători. Numai că au întâmpinat problem și cu aprovizionarea.

„Este o problemă serioasă în Rusia. Avem un vas pe care am încărcat doar 23.000 de tone până acum. Nu vom reuși să ducem toată marfa la bord deoarece niciun tir nu se deplasează către port”, au declarat reprezentanții unui trader pentru Reuters.

Unul dintre factorii care au blocat exporturile este decizia Moscovei de a impune o serie de restricții, cum sunt monitorizarea strictă a calității grânelor exportate. Traderii care nu au reușit să facă livrările până azi vor avea pierderi serioase, în contextual în care taxa pe exportul de grâu va fi de 15% din valoarea prețului la vamă, plus 7,5 euro și nu va putea fi mai mică de 35 de euro pe tonă. Taxa pe exportul de grâu va fi menținută până pe 30 iunie 2015.

De asemenea, reprezentanții autorității statale din Egipt care se ocupă de importuri (GASC) au declarat că nu vor suporta niciun cost adițional.

Deciziile Rusiei ar putea conduce la creșterea prețurilor la cereale, cu efecte pozitive asupra veniturilor fermierilor români. În săptămâna 26 ianuarie – 1 februarie 2015, preţul grâului FOB Constanţa Marea Neagră era de 215 euro/tonă, iar porumbul se vindea cu 155 euro/tonă, potrivit datelor publicate de Bursa Română de Mărfuri (BRM). Preţul grâului FOB Marea Neagră Ucraina era de 216 euro/tonă, iar preţul grâului FOB Marea Neagră – Rusia era de 225 euro/tonă.

Rusia vindea porumbul cu 127 euro/tonă, iar Ucraina cu 155 euro/tonă, în vreme ce Franţa exporta cu 187 euro/tonă grâul şi 144 euro/tonă porumbul, în intervalul menționat.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE