Un oier din Sibiu foloseşte panourile solare pentru a avea curent electric la stână

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Vremurile în care ciobanii din Mărginimea Sibiului foloseau felinarele, lanternele sau tradiționalele lămpașe ca să facă lumină pe timp de noapte în stânile din vârf de munte sau de deal, nu mai sunt de actualitate pentru unii dintre oieri.

Ghiţă Voicu, un cioban din Sibiu, a găsit soluția perfectă pentru a avea curent în stâna sa: foloseşte panourile solare pentru luminarea stânii.

”Această ideea mi-a venit din necesitate. Aici în câmp nu avem o sursă de lumină și nu mai umblăm cu lanterne și felinare. Acum aprindem becurile și e foarte necesar”, a declarat baciul Ghiţă Voicu.

”De când cu panourile solare putem prelucra cașul, telemeaua până noaptea târziu când până acum făceam, la lămpaș, la lumânare trebuia să ne grăbim să nu ne prindă noaptea. Acum putem face brânza și noaptea. Până acum făceam la lumânare. Dacă ne prindea noaptea era problemă. E mult mai bine acum. Nu ne mai grăbește nimeni și avem lumină tot timpul”, a povestit pentru b1.ro, ciobanul.

Ciobanul spune că în această toamnă vrea să își mai cumpere un panou solar pentru a putea să aducă la stână și un frigider, dar și alte accesorii care să le facă viața mai ușoară.

Ideea baciului sibian Ghiţă Voicu a stârnit interesul și altor oieri din Mărginimea Sibiului, care acum vor și ei să apeleze la sistemul cu panouri fotovoltaice.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE