Ghid de bune practici agricole in livada

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Resursele climatice, de sol, precum si cele de infrastructura au o importanta capitala in cadrul exploatatiilor de pomi fructiferi. O cuantificare exacta a acestor resurse il poate ajuta pe un fermier sa aiba productii realizate la costuri reduse, eficiente si de calitate.

In acest sens, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie si Protectia Mediului – ICPA Bucuresti a dezvoltat studiul „Manualul operational pentru evaluarea terenurilor pomicole si a plantatiilor de pomi în sistem expert”, prin intermediul caruia fermierii pot afla despre detalii despre practicile agricole necesare la sapte specii de pomi (mar, par, prun, cires, visin, cais si piersic) cultivate în zona temperata din Romania.

De exemplu, expertiza resurselor climatice are ca obiectiv dezvoltarea unor criterii si indicatori stiintifici durabili si relevanti pentru caracterizarea unitara pentru toata tara si în perspectiva schimbarilor climatice globale, a unui sistem expert care cuantifica elementele meteorologice ce conditioneaza fenofazele fructificarii la speciile pomicole luate în studiu dupa o metoda originala elaborata si aplicata partial la nivel local. Aceasta metoda se bazeaza pe frecventa repetabilitatii pragurilor si a intervalelor climatice optime pe ultimii zece ani (prioritate stiintifica).

Totodata, in cadrul studiului se are în vedere cuantificarea conditiilor de teren (panta, expozitie, eroziune de suprafata si în adancime, precum si alunecari de teren), a conditiilor de drenaj (volumul de sol negleizat si nepseudogleizat, porozitatea de aeratie) si a conditiilor de sol (volum edafic activ, reactia solului, salinizare, alcalizare, continutul de Al schimbabil al solurilor acide si carbonatul de calciu cu adancimea de aparitie a orizonturilor Cca, Cpr, Rz si CaCO3 activ în orizontul cu carbonati si poluare industriala.

Cercetarea subliniaza in acelasi timp ca patrimoniul pomicol al Romaniei este în decadere datorita retrocedarii în special a plantatiilor de pomi din mediul urban si periurban, noii propietari conferind alta destinatie terenurilor de sub plantatie.

Lucrearea dezvoltata de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie si Protectia Mediului – ICPA Bucuresti este executata de un colectiv de cercetatori cu o experienta în medie de peste 20 de ani în domeniul sol-planta-clima-poluant, efectuand cercetari în patrimoniul pomicol pe întreaga secventa de conditii naturale, dupa o metodologie de cercetare originala, aplicata unitar si integrata ecosistemic.

Cititi mai multe informatii despre acest studiu pe pagina ICPA Bucuresti.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE