George Turtoi: Vom publica Ghiduri consolidate pentru masurile din PNDR. Vrem ca beneficiarii sa nu mai aiba incertitudini si sa depuna proiecte

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Doar doua proiecte de finantare au fost depuse pana acum pentru subMasura 4.1 „Investitii în exploatații agricole” din PNDR 2014-2020, desi sesiunea de lansare a avut loc la jumatatea lunii martie 2015. In ceea ce priveste subMasura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, lansata si ea in aceeasi perioada, numarul celor care au solicitat fonduri europene se apropie de 80.

„Avem 2 proiecte pe subMasura 4.1 – Investitii în exploatații agricole. Aici a fost si o tatonare continua din partea consultantilor si a fermierilor. Nu au avut incredere sa depuna direct proiectul, tot au solicitat o groaza de clarificari si o groaza de consultanta primara, avand in vedere ca e un sistem nou, o modalitate noua de evaluare, mai ales ca apare aceasta asa-zisa penalitate – daca proiectul este supraeveluat mai mult de 20% decat punctajul real – este aruncat la coada. Si atunci au avut o reticenta in a depune”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, George Turtoi, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

In ceea ce priveste subMasura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, s-au depus pana in prezent 78 de proiecte, valoarea totala nerambursabila solicitata fiind de 3.340.000 euro, conform datelor AFIR.

George Turtoi a precizat de asemenea ca Ministerul Agriculturii va publica mai multe ghiduri consolidate pentru masurile de finanatre din noul PNDR 2014-2020.

„Cand vom lansa toate sesiunile din PNDR, acum in iulie, vom publica inclusiv pentru masura 4.1 si 6.1 doua ghiduri consolidate. Se prevede acest lucru si in hotararea de guvern. Sper ca beneficiarii sa nu mai aiba incertitudini si sa depuna proiectele fara niciun fel de problema. Ghidurile consolidate vor crea o si mai mare certitudine atat pentru solicitantii de fonduri, cat si pentru consultanti”, a mai precizat, pentru StiriAgricole.ro, George Turtoi, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

Sesiunea 2015 de primire a proiectelor de finantare prin noul PNDR 2014-2020 are ca termen limita de depunere a proiectelor data de 30 octombrie 2015, ora 16:00.

Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 are alocata o finantare europeana in valoare de 8,12 milioane de euro, la care se adauga si o cofinantare din bugetul de stat de 1,34 miliarde de euro, fondul total de investitii ajungand astfel la circa 9,5 miliarde de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE