Fraudă cu vinuri premium. Sticle cu vinuri ieftine vândute la prețuri exorbitante

Facebook
Twitter

Poliția italiană a confiscat mii de sticle cu vinuri de masă contrafăcute și etichetate ca fiind vinuri premium și vândute chiar și cu 25.000 de dolari bucata.

Pentru mulți americani, să ciocnească un pahar cu vin din Italia reprezintă o ocazie de a se imagina într-o cramă veche de sute de ani, unde vinul bun învechește în liniște în butoaie de stejar. Până la urmă, nu oricine își permite să plătească 75 de dolari pe o stilă de vin vândută sub sigla Brunello di Montalcino sau Chianti Classico, iar asemenea produse ar trebui să prezinte garanția că eticheta indică exact conținutul.

Numai că, după o investigație de trei ani demarată după ce au apărut susăiciuni de fraudă cu vin în Italia, se pare că eticheta nu mai e de mult o garanție a calității vinurilor.

Săptămâna aceasta, poliția italiană a confiscat 30.000 de sticle de vin comercializate sub mărci ca Brunello, Chianti Classico și Sagrantino di Montefalco. Sticlele se aflau în depozite, în magazine specializate, băcănii și restaurante. În sticlele vândute la prețuri mari se afla de fapt vin ieftin de masă, care costă sub un dolar litrul.

Printre companiile care au avut de suferit de pe urma fraudei se numără și cea deținută de celebrul tenor italian Andrea Bocelli, care produce vinuri în Toscana de trei secole. Alberto Bocelii, fratele tenorului, a declarat presei că se teme ca nu cumva, din cauza vinului contrafăcut ajuns pe piață, oamenii să își piardă încrederea în marca familiei.

„Dincolo de pierderea economică și prejudiciul de imagine, suntem foarte triști deoarece oamenii ar putea să nu mai cumpere vinurile noastre deoarece, dacă au consumat acele vinuri proaste așteptându-se să fie un vin de înaltă calitate, cu siguranță au fost foarte dezamăgiți”, a subliniat Alberto Bocelli.

Investigația cu privire la vinurile contrafăcute a început în urmă cu trei ani și a fost lansată după ce mai mulți importatori americani s-au plâns cu privire la calitatea vinurilor aduse din Italia. Aceștia au remarcat faptul că vinurile roșii importate din Italia erau mult mai mare decât ar fi trebuit. După ce au analizat depozitele și liniile de transport, oenologii și polițiștii au ajuns la concluzia că, undeva pe traseu, exportatorii înlocuiau vinurile vechi și scumpe cu altele ieftine. Oamenii legii au continuat investigația și au descoperit că și vinurile care ajungeau pe piața italiană erau contrafăcute.

Președintele consorțiului care produce în Toscana vinurile Brunello, Fabrizio Bindocci, a declarat că frauda avea loc după ce vinurile premium plecau de la producător și ieșeau din regiunea în care erau produse.

Deși autoritățile au reacționat prompt, se estimează că mii de sticle contrafăcute sunt pe piață. Potrivit unui studiu realizat în Franța, una din cinci sticle cu vin exportate este contrafăcută. Situația nu ar trebui să ne mire, dacă ne gândim că o sticlă cu vin, ca cele contrafăcute în cazul investigat de polițiștii italieni, se poate vinde și cu 25.000 de dolari bucata.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE