Unul dintre simbolurile viticulturii romanesti, cu o istorie veche de mii de ani, este Crama Budureasca, situata in localitatea prahoveana Dealu Mare, pe fostele asezaminte ale IAS Tohani. Dotata cu echipamente de ultima generatie, in urma unor investitii de peste 15 milioane de euro, exploatatia vitivinicola de aici produce anual circa 2,4 milioane de litri de vin de inalta calitate. Viile Budureasca se intind pe o suprafata de circa 300 de hectare, circa 85% fiind replantate in 2012.

„Noi suntem o crama de circa 300 de hectare, putem spune ca in acest domeniu reprezentam un business mijlociu spre mare. Capul de dac care face parte din logo-ul nostru aminteste de renumele vitivinicol al acestei zone. Inca din anii 80, cand s-au facut primele sapaturi arheologice in zona, s-au gasit vestigiile unui sat dacic. Sapaturile au adus la lumina resturile de unelte care se foloseau la vinificat, ceea ce inseamna ca aceasta activitatea era foarte importanta in aceasta zona inca de pe vremea dacilor”, povesteste Liviu Birceanu, sommelier & organizator evenimente la Crama Budureasca.

Datorita unor particularitati ale solului si climei, in cadrul viilor Budureasca se intalnesc preponderent struguri negri pentru obtinerea vinului rosu. „Deoarece suntem intr-o zona de deal, stratul de cernoziom este se reduce si avem mai mult calcar, argila nisipoasa, exact ce le trebuie strugurilor pentru vin rosu. Cu toate acestea, avem o suprafata importanta si de struguri pentru vin alb, de aproape 40%”, explica Liviu Birceanu.

Pentru a se putea alinia la noile standarde din domeniu, Crama Budureasca a demarat in urma cu 6 ani si procesul de reconversie a vitei de vie, pentru circa 90% din suprafara. Aproximativ 30 de hectare de vita de vie veche de mai bine de 40 de ani au fost pastrate pentru realizarea vinurilor de cea mai buna calitate.

„Ne putem mandri ca inca ne permitem sa culegem manual, un lucru tot mai rar intalnit la cramele din vest de exemplu, din cauza costurilor mari cu zilierii. Culegerea manuala ne ajuta nu doar sa pastram plantele cat mai libere de stres, dar ne permite totodata si sa alegem doar strugurii de calitate. Dupa ce sunt culesi, strugurii ajung la buncarul de primire, fiind preluati apoi de un desciorchinator. Boabele ajung ulterior in niste prese. Avem doua cu o capacitate de 30 de tone si una de 14 tone. Cea mica are capacitatea sa preseze cu azot (gaz neutru), ajutandu-ne astfel sa evitam fermentarea din presa”, ne-a mai spus Liviu Birceanu.

Strugurii ajung apoi in niste fermentatoare, temperatura pastrata fiind de circa 18 grade Celsius pentur vinul rosu si 10-14 grade pentru cel alb si roze. Mai mult decat atat, Crama Budureasca detine si doua fermentatoare din lemn de stejar cu o capactate de 5.000 de litri, folosite pentru obtinerea unor vinuri premium, cu arome puternice.

De asemenea, in crama Budureasca vinul este innobilat cu ajutorul baricurilor (barrique) din lemn, comandate din intreaga lume. Acestea se folosesc de maxim 3 ori. Vinul poate ramane in butoi minim 4 luni, insa se poate ajunge si la 24 de luni, in functie de ceea ce doreste sa obtina oenologul.

Vinurile rosii produse la Budureasca sunt obtinute din struguri din soiurile Cabernet Sauvignon, Feteasca Neagra, Merlot, Pinot Noir si Shiraz. In ceea ce priveste vinurile albe de Budureasca, acestea sunt produse din soiurile Sauvignon Blanc, Feteasca Regala, Tamaioasa Romaneasca, Chardonnay, Feteasca Alba, Pinot Gris, Riesling si Muscat Ottonel.

Share on Facebook