Fost director AFIR, despre situatia agriculturii romanesti: „Are nevoie de predictibilitate si previziuni pentru a fi competitiva”

Facebook
Twitter

Romania poate deveni competitiva in agricultura insa, pentru a realiza acest lucru, are nevoie de predictibilitate si are nevoie de previziuni, astfel incat sa se tina cont de nevoile viitorului.

In schimb, documentele strategice ale politicilor agricole in Romania se gandesc pentru astazi si pentru ieri, a declarat Adrian Chesnoiu, presedintele Comisiei pentru agricultura din Camera Deputatilor si fost director AFIR.

„Problema cea mai mare, cred eu, a Romaniei astazi este faptul ca, atunci cand se gandesc documentele strategice ale politicilor agricole, se gandesc pentru astazi si pentru ieri. Romania, pentru a fi competitiva in domeniul agriculturii, are nevoie de predictibilitate si are nevoie de previziuni. Un document strategic cu aplicabilitate in 3 – 5 ani care isi produce maximum de potential al efectelor sale trebuie sa aiba in vedere provocarile viitorului”, a subliniat Adrian Chesnoiu, la o videoconferinta despre agricultura inteligenta.

In opinia sa, documentele strategice trebuie sa aiba in vedere provocarile viitorului din 2024 – 2025.

„Se discuta foarte mult de Planul National Strategic, de PNRR, astazi. Din pacate, aceste documente strategice trebuie sa aiba in vedere provocarile viitorului din 2024 – 2025 ca sa raspunda nevoilor domeniilor de interventie de atunci, fiindca un document strategic il elaborezi azi, dar implementarea lui efectiva incepe in 3 – 5 ani. Si, atunci, noua ne trebuie viziune. Si viziunea asta nu o poti avea decat tu, ca stat, prin deschidere catre beneficiarii programele tale si, in cazul de fata, fermierii, ca sunt de vegetal, de zootehnic – tu trebuie sa ai deschidere catre fermieri. Ei iti vor spune de ce este nevoie in urmatorii ani, iar tu trebuie doar sa ai capacitatea institutionala si sa le raspunzi acestor nevoi pentru ca agricultura Romaniei in 2025 nu se va mai face cu sisteme traditionale sau sisteme care au pierdut contactul cu politica viitorului”, a explicat Adrian Chesnoiu.

Potrivit acestuia, „cine nu va fi performant in perioada viitoare va disparea din piata agriculturii”.

„Eu as vedea, cumva, conditionarea in viitor a programelor de sprijin din partea statului de utilizarea tehnologiilor viitorului, de utilizarea tehnologiilor inteligente pentru ca, atunci cand subventionezi agricultura, tu, ca stat, utilizezi din banii contribuabililor – ai tuturor contribuabililor – si lor trebuie sa li se intoarca, celor care nu activeaza in domeniul agricol si nu au un business in agricultura. Lor trebuie sa li se intoarca produse de calitate inalta, mai sanatoase, mai prietenoase cu mediul. Vedem toate conceptele europene care merg pana in 2050 ‘Greed Deal’. Trebuie sa tinem pasul cu viitorul (…) Este important sa intelegem si momentul in care ne aflam pentru ca, odata cu aceasta pandemie de coronavirus la nivel mondial, cred ca intregul concept, inclusiv in agricultura, dar in toate domeniile se va modifica radical. Se va merge foarte mult in viitorul nu foarte indepartat, chiar viitorul foarte apropiat, se va merge foarte mult pe utilizarea tehnologiilor care sunt independente de om”, a mai spus presedintele Comisiei pentru agricultura.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE