Formularul 014: ce modificari a operat Fiscul

Facebook
Twitter

In Monitorul Oficial din 29.05.2017 a fost publicat OpANAF nr. 1546/2017 ce aproba noul formular 014 – optiunea pentru un an fiscal modificat.

„Ca si regula generala pentru contribuabilii platitori de impozit pe profit anul fiscal este anul calendaristic. Insa contribuabilii pot opta pentru un alt exercitiu fiscal decat cel calendaristic, situatie cunoscuta in practica fiscala ca stabilirea unui an fiscal modificat. Aceasta optiune a contribuabilului se notifica autoritatii fiscale, iar formularul depus pentru exercitarea acestui drept este formularul 014  „Notificare privind modificarea anului fiscal“.  Prin OpANAF nr. 1546/2017 este adoptat noul formular si instructiunile de completare, depunere la autoritatea fiscal si instructiuni de revenire la exercitiul fiscal anul calendaristic”, arata consultantul fiscal Adrian Benta.

In ce termen se depune formularul?

Formularul (014) „Notificare privind modificarea anului fiscal“ se depune la organul fiscal competent, dupa cum urmeaza:

–         in termen de 15 zile de la data inceperii anului fiscal modificat sau de la data inregistrarii contribuabilului, dupa caz;

–         in termen de 15 zile de la data inceperii noului an fiscal modificat, in cazul modificarii perioadei anului fiscal modificat;

–         pana la data de 25 a celei de-a treia luni inclusiv, de la data la care s-ar fi inchis anul fiscal modificat, in cazul in care anul fiscal modificat redevine an fiscal calendaristic.

Formularul se completeaza in doua exemplare, inscriindu-se cu majuscule, citet si corect, toate datele prevazute de acesta.

In cazul in care se decide trecerea la un alt an fiscal modificat, trebuie sa retinem doua aspecte:

  1. Ce perioada de timp se cuprinde in primul an fiscal modificat.
  2. Ce procedura se utilizeaza la revenirea la exercitiul calendaristic.

Primul an fiscal modificat include si perioada anterioara din anul calendaristic cuprinsa intre 1 ianuarie si ziua anterioara primei zi a anului fiscal modificat, acesta reprezentand un singur an fiscal. Daca anul fiscal modificat redevine anul fiscal calendaristic, ultimul an fiscal modificat include perioada cuprinsa intre ziua ulterioara ultimei zile a anului fiscal modificat si 31 decembrie.

Declaratia anuala de impozit pe profit aferenta ultimului an fiscal modificat se depune pana la data de 25 martie a anului urmator.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE