programul national apicol

Fonduri europene pentru apicultura: ce prevede Programul National Apicol pentru perioada 2020 – 2022

Facebook
Twitter

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 362 din 06 mai 2020, Hotararea Guvernului nr. 339 din 30 aprilie 2020 privind Programul National Apicol (PNA) pentru perioada 2020-2022, a normelor de aplicare, a valorii sprijinului financiar, precum si pentru stabilirea unor masuri de aplicare a acesteia.

Valoarea sprijinului financiar alocat pentru Programul National Apicol pentru perioada 2020 – 2022 este de 150.628 mii lei, din care suma de 75.314 mii lei reprezinta contributia Uniunii Europene la programele apicole nationale, potrivit prevederilor Deciziei Comisiei Europene nr. 974 din 12 iunie 2019 de aprobare a programelor nationale de imbunatatire a productiei si comercializarii produselor apicole prezentate de statele membre in temeiul Regulamentului (CE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European si al Consiliului, si distribuita astfel:

  • pentru anul 2020: 50.210 mii lei;
  • pentru anul 2021: 50.232 mii lei;
  • pentru anul 2022: 50.186 mii lei.

Solicitantii forme asociative apicole legal constituite care solicita sprijin pentru masurile A1-A5, precum si apicultorii care solicita sprijin pentru masura C.4 vor transmite, prin intermediul  mijloacelor electronice, la Centrele judetene APIA si al Centrului Municipiului Bucuresti, Cererile de intentie insotite de documentele justificative pana la data de 26 mai 2020.

Formularul cererii de intentie impreuna cu alte informatii detaliate privind accesarea Programului National Apicol se regasesc postate pe site-ul APIA www.apia.org.ro.

Numai solicitantii care vor depune cererea de intentie pentru masurile mentionate mai sus  au dreptul sa depuna cererea de plata prin care se va solicita sprijin pentru acelasi produs/produse din cererea de intentie.

Cererile de plata pentru toate masurile prevazute in actul normativ se vor depune pana la termenul limita de 1 august 2020.

Reglementarile nou introduse in Programul National Apicol pentru perioada 2020 – 2022, fata de programele anterioare, sunt urmatoarele:

  • finantarea masurilor de asistenta tehnica si consultanta de specialitate, masurilor de promovare a apiculturii si a produselor apicole si cele privind achizitia echipamentelor de procesare a cerii si ambalare a mierii;
  • pentru actiunea rationalizarea transhumantei / stuparitului pastoral-achizitionarea de accesorii apicole a fost aprobata achizitia uneltelor apicole si echipamentelor de protectie precum si mijloacelor de transport apicol fara autopropulsie si de incarcare-descarcare a stupilor necesare pentru deplasarea in pastoral;
  • decontarea analizelor fizico-chimice/reziduuri in vederea atestarii calitatii mierii in scopul imbunatatirii calitatii produselor apicole si unei mai bune valorificari a acestora pe piata.

De asemenea pe langa actiunile nou introduse in Programul National Apicol pentru perioada 2020 – 2022 au fost reglementate: beneficiarii, solicitantii si conditiile de eligibilitate pentru fiecare actiune in parte precum si modalitatea de accesare si de decontare a sprijinului financiar in cadrul Programului National Apicol.

Program National Apicol pentru perioada 2020 – 2022 are drept scop imbunatatirea productiei si comercializarii produselor apicole prin acordarea apicultorilor de sprijin financiar.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE