Fonduri europene pentru tinerii fermieri. Cum putem accesa sprijinul

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Cu scopul de a sprijini tinerii intreprinzatori care doresc sa investeasca in agricultura si sa-si dezvolte propria afacere, AFIR ofera un sprijin financiar nerambursabil in valoare de maximum 50.000 de euro.

Obiective:

– Cresterea numarului de tineri fermieri care incep pentru prima data o activitate agricola ca sefi/conducatori de exploatatie, fiind incurajati sa devina competitivi, sa se asocieze, sa participe la lanturile alimentare integrate;

– Imbunatatirea managementului, cresterea competitivitatii sectorului agricol si sprijinirea procesului de modernizare si conformitate cu cerintele pentru protectia mediului, igiena si bunastarea animalelor si siguranta la locul de munca;

– Crearea posibilitatii tinerilor fermieri rezidenti, cu un minim de cunostinte de baza, in vederea instalarii ca sefi/ conducatori ai exploatatiei agricole.

– Incurajarea tinerilor si a familiilor din mediul rural de a se stabili in mediul rural, ceea ce va crea un efect pozitiv asupra economiei nationale in general.

Cine poate beneficia de acest sprijin

De sprijinul aferent submasurii 6.1 – „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” pot beneficia tinerii fermieri (cu varsta de pana la 40 de ani) in conformitate cu definitia prevazuta la art. 2 din R(UE) nr. 1305/2013, care se instaleaza ca unic sef al exploatatiei agricole.

De asemenea, si persoanele juridice in care un tanar fermier in sensul art. 2 din R(UE) nr. 1305/2013 care se instaleaza impreuna cu alti tineri fermieri si care exercita un control efectiv pe termen lung in ceea ce priveste deciziile referitoare la gestionare, beneficii si riscuri financiare in cadrul exploatatiei respective pot accesa sprijinul financiar aferent acestei scheme.

Valoarea sprijinului

Sprijinul nerambursabil de maximum 50.000 Euro:

  • va fi acordat sub forma de prima in doua transe, astfel:

–  75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finantare

–  25% din cuantumul sprijinului in maximum trei ani de la primirea deciziei de finantare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE