Fonduri europene nerambursabile: o ferma avicola din Constanta a accesat 730.000 de euro prin PNDR

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Prin intermediul fondurilor europene nerambursabile, disponibile prin PNDR, o ferma avicola din comuna Mihail Kogalniceanu, judetul Constanta, a reusit sa isi modernizeze exploatatia, implementand astfel un proiect in valoare totala de 4,9 milioane de lei (730.000 de euro).

Proiectul a fost finantat prin intermediul Masurii 121 – „Modernizarea exploatatiilor agricole”, in cadrul PNDR 2007-2013. Beneficiarul, SC Avimar Veterinary SRL, a implementat acest proiect in valoare totala de 4.971.682 lei in perioada 2010-2012, valoarea finantarii nerambursabile fiind de 3.231.593 lei.

Ideea acestui proiect a luat nastere pornind de la statisticile care arata ca 65% dintre romani consuma in fiecare zi carne de pui si de la faptul ca terenul detinut de initiator se situeaza in proximitatea litoralului romanesc, o zona cu cerere in crestere pentru carnea proaspata de pui in sezonul estival, informeaza Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala.

Obiectivul general al proiectului rezida in cresterea competitivitatii sectorului agricol prin utilizarea eficienta a resurselor umane si a factorilor de productie. Obiectivul specific a fost atins prin diversificarea productiei animale intr-o zona cu specific de crestere a ovinelor si caprinelor. Obiectivul operational a fost realizat prin promovarea investitiilor in sectorul de crestere a pasarilor prin realizarea de constructii noi, cu utilitatile aferente, si achizitionarea de masini si utilaje specifice.

Prin intermediul fondurilor europene nerambursabile au fost realizate investitii in: construirea a doua hale pe structura metalica, achizitionarea unui echipament de crestere a puilor de carne, achizitionarea unui incinerator pentru mortalitatile din ferma; construirea unei sure de 150 m² in care sunt depozitate paiele pentru asternut si combustibilul solid (peleti), achizitionarea unei centrale termice pe peleti; realizarea unei platforme pentru dejectii.

Prin proiect au fost create patru locuri de munca, iar societatea beneficiara a obtinut profit chiar din primul an dupa implementarea acestuia.

Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020 are alocata o finantare europeana in valoare de 8,12 milioane de euro, la care se adauga si o cofinantare din bugetul de stat de 1,34 miliarde de euro, fondul total de investitii ajungand astfel la circa 9,5 miliarde de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE