Ministerul Agriculturii va deschide, pe 8 iulie, sase noi masuri de finantare prin PNDR 2014-2020, prin intermediul carora fermierii pot accesa fonduri europene nerambursabile. Una dintre aceste masuri este dedicata investitiilor in pomicultura, unde tara noastra are alocate fonduri in valoare totala de 75 de milioane de euro.

„Pe data de 8 iulie vom deschide alte 4 masuri, una cred eu destul de importanta care se refera la reconversie/replantare pe zona de pomicultura. Aici, finantarea poate ajunge pana la 70% nerambursabil. Avem fonduri disponibile la nivel national pentru 35.000 de hectare. Vorbim de livezi noi sau reconversia livezilor care exista acum”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, in cadrul Caravanei PNDR.

Totodata, ofialul MADR a precizat ca din aceasta saptamana se vor deschide masuri de finantare dedicate exclusiv procesarii.

„Pentru a lega lucrurile, deoarece va vorbeam mai devreme de nevoia de a procesa si de a nu exporta materia prima pe care o obtinem, deschidem saptamana aceasta si masura de procesare a produselor obtinute pe zona de pomicultura. Daca sunt proiecte integrate, punctajul este suplimentar. Daca fac parte din cooperative, vor obtine o finantare ceva mai mare”, a mai spus Daniel Constantin.

De asemenea, Ministerul Agriculturii intentioneaza sa deschida tot saptamana aceasta si masura de finanatre pentru dezvoltarea fermelor.

„Sprijinul aici este de 100% nerambursabil, un ajutor de 15.000 de euro care se acorda, pentru 15.000 de exploatatii la nivel national. Nu necesita un proiect complex, sunt doar cateva date care trebuie completate. Ii asteptam pe toti cei care vor sa faca pasul de la agricultura mica, de subzistenta, agricultura in care se produce mai mult pentru familie si la cei apropiati, la cei care vor sa iasa pe piata si care vor sa isi dezvolte exploatatia zootehnica, legumicola, de productie vegetala si asa mai departe”, a mai spus Daniel Constantin.

Tara noastra are alocata prin PNDR 2014 – 2020 o suma totala de 9,363 miliarde de euro, din care 8,015 miliarde de euro reprezinta fondurile europene atribuite tarii noastre, iar 1,347 miliarde de euro reprezinta contributia nationala.