Fonduri europene de 550 de milioane de euro pentru angajatorii din mediul rural

Facebook
Twitter

Angajatorii din mediul rural, care isi vor extinde echipele cu angajati someri si tineri, vor putea accesa fonduri europene in valoare totala de 550 de milioane de euro.

Anuntul a fost facut de curand de catre secretarul de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene, Mihaela Toader, la conferinta „Criza fortei de munca in constructii – provocari si solutii”, organizata de ziarul Bursa, informeaza Agerpres.

„Pe piata fortei de munca, oferim o mare parte de finantare. Vineri au fost lansate la finantare, au fost deja la consultare publica, o serie de ghiduri care vizeaza sprijinirea fortei de munca prin servicii de formare profesionala, certificare a competentelor si prime de mobilitate, prime de stabilitate, subventii pentru angajatorii care angajeaza someri de lunga durata, in special din mediul rural, precum si tineri, apeluri deschise in valoare totala de 550 de milioane de euro. Speram ca antreprenorii sa se bucure de aceasta finantare, pentru ca incercam sa preluam o parte din costurile cu ucenicia, cu angajarea sau cu mobilitatea pentru o parte din cei care angajeaza someri”, a spus Toader.

Ea a adaugat ca acestea sunt scheme de granturi, iar contributia privata este mica, sub 5%, deci nu exista o povara administrativa pentru firme. Aceste apeluri sunt deschise pana in luna ianuarie.

„Prin urmare, va rugam sa va uitati daca acolo gasiti resursele necesare sa antrenati aceasta mare masa de someri si inactivi. Mediul rural in Romania este afectat de mai multe conditii greu de abordat. Pe de o parte ai lipsa diversificarii, cei de acolo nu au unde sa se angajeze, ai lipsa de formare si mai sunt cei care isi desfasoara activitatea in propria gospodarie. Acestia nu figureaza in inregistrarile ANOFM sau ale Ministerului Muncii, nu le cunoastem nivelul de calificare, nu stim profilul pe care il au sau la ce ar putea ei sa fie buni, pentru ca sunt convinsa ca orice om poate sa fie bun la ceva”, a continuat secretarul de stat.

De asemenea, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Marius Nica, a afirmat, intr-un comunicat al Ministerului Dezvoltarii, ca acesta este cel mai mare pachet de masuri finantate din fonduri europene destinat somerilor.

Pot depune cereri de finantare in cadrul apelurilor Viitor pentru tineri NEETs I si II, incepand cu 15 noiembrie 2017 si pana in 17 ianuarie 2018, furnizori autorizati de formare profesionala a adultilor, furnizori acreditati de servicii specializate pentru stimularea ocuparii, centre autorizate de evaluare si certificare a competentelor profesionale obtinute pe alte cai decat cele formale, organizatii sindicale, ONG-uri, intreprinderi sociale de insertie, organizatii de tineret, legal constituite, angajatori, camere de comert si industrie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE