Fonduri europene: cati bani din PNDR au ajuns la fermierii romani

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Fermierii romani au reusit sa atraga pana in prezent 1,085 miliarde de euro, in cadrul proiectelor PNDR dezvoltate cu fonduri europene, conform datelor publicate de Ministerul Agriculturii.

Pe langa aceasta suma se mai adauga aproximativ 475 de milioane de euro, valoare care reprezinta platile efectuate pentru proiectele in tranzitie (din vechiul PNDR).

Astfel, in cadrul submasurii 4.1 „Investitii in exploatatii agricole” au fost efectuate plati de 99,6 milioane de euro.

Pentru submasura Submasura 4.1a “Investitii in exploatatii pomicole”, fondurile europene atrase pana acum se ridica la 1,8 milioane de euro, conform centralizarii MADR.

Plati in valoare de 8,02 milioane de euro au fost efectuate si pentru Submasura 4.2 “Sprijin pentru investitii in procesarea/ marketingul produselor agricole”.

In cadrul submasurii 4.3 “Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole si silvice – irigatii” au fost efectuate plati de 18,1 milioane de euro.

O alta suma consistenta a fost atrasa pana acum in cadrul submasurii 6.1 – „Instalarea tinerilor fermieri”. Aici au fost atrase fonduri europene in valoare de 167,05 milioane de euro.

Un succes important l-a avut si submasura 6.2 “Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale”, in cadrul careia au fost efectuate plati de 63,5 milioane de euro.

O alta submasura foarte populara in randul agricultorilor este si 6.3 “Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”. Aici, fondurile atrase pana in prezent se ridica la 29,1 milioane de euro.

Pentru submasura 6.4 “Investitii in crearea si dezvoltarea de activitati neagricole” au fost atrase pana acum fonduri in valoare de 9,2 milioane de euro.

Alte fonduri atrase au fost si in cadrul Submasurii 7.2 “Investitii in crearea si modernizarea infrastructurii de baza la scara mica – infrastructura de apa/apa uzata” – 23,8 milioane de euro, – infrastructura rutiera de interes local – 40 de milioane de euro, infrastructura educationala si sociala – 7 milione de euro.

Totodata, au fost efectuate plati in valoare de 8,7 milioane de euro si pentru Submasura 7.6 “Investitii asociate cu protejarea patrimoniului cultural”.

La aceste sume se pot adauga si fondurile atrase pentru: masura 10 Agromediu – 71 milioane de euro, masura 11 Agricultura ecologica – 27 de milioane de euro, masura 13 plati pentru zone cu constrangeri naturale – 452 milioane de euro, Submasura 19.4 “Sprijin pentru cheltuieli de functionare si animare” – 20 milioane de euro si Masura 20 “Asistenta tehnica” – 33 milioane de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE