Ministerul Fondurilor Europene si Ministerul Afacerilor Externe (MAE), prin Departamentul Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni (DPRRP), au deschis recent inscrierile pentru programul Diaspora Start-up, ce are o alocare de 30 milioane euro din Programul Operational Capital Uman.
In prima etapa, administratorii de schema de antreprenoriat sunt invitati sa depuna propunerile de proiecte in valoare de maximum 5 milioane de euro prin care se angajeaza sa pregateasca viitorii antreprenori si sa le acorde acestora subventii pentru lansarea afacerilor in tara.
Solicitantii care pot accesa fonduri europene, conform Ghidului solicitantului:
- furnizori de formare profesionala continua autorizati, publici si privati;
- organizatii sindicale si patronate;
- membri ai Comitetelor Sectoriale si Comitete Sectoriale cu personalitate juridica;
- autoritati ale administratiei publice locale (unitati administrativ-teritoriale);
- asociatii profesionale;
- camere de comert si industrie;
- ONG-uri;
- universitati;
- Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri si institutii/ agentii/ organizatii subordonate/ coordonate de acesta;
- parteneriate intre categoriile mai sus mentionate.
Conditia obligatorie este existenta unui parteneriat cu o entitate a romanilor din diaspora. Cu toate acestea, in Ghidul solicitantului nu se mentioneaza in mod expres ca entitatea sa fie una a romanilor din diaspora, ci o entitate care sa fi avut anterior proiecte de sprijinire a romanilor din strainatate.
Prima etapa consta in ormare antreprenoriala – antreprenorii-aspiranti sunt inclusi in programe de educatie antreprenoriala si traininguri. La aceste cursuri se insusesc anumite cunostinte teoretice de management al afacerilor, marketing si promovare, dezvoltarea afacerii etc. Mai imporant, vor fi si elemente practice de instruire antreprenoriala, printre care si elaborarea planului de afaceri. Aici un prl imporant il va avea e-learningul, comunicarea fiind pe internet.
In cea de-a doua etapa, cetatenii romani eligibili care doresc sa isi infiinteze o companie pot accesa fonduri in valoare maxima de 40.000 de euro si pot urma programe de formare antreprenoriala de tip e-learning, prin intermediul administratorilor de schema de antreprenoriat.
Sunt eligibili cetatenii romani cu varsta minima de 18 ani, care fac dovada rezidentei sau a domiciliului in strainatate de minimum 12 luni si doresc sa infiinteze o afacere in tara.
Sunt considerate eligibile activitatile care urmaresc incurajarea antreprenoriatului si a ocuparii pe cont propriu prin sustinerea infiintarii de intreprinderi cu profil non-agricol in zona urbana. Prezentul apel va fi dedicat tuturor regiunilor de dezvoltare din Romania, cu exceptia regiunii Bucuresti — Ilfov.
Propunerile de proiect pot fi depuse pana la 29 noiembrie, ora 16,00.