Fiscul atacă evziunea fiscală. Vezi noile reguli.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministerul Finanţelor încearcă să-i convingă pe români să-şi plătească corect şi la timp şi dările către stat. Noul proiect de ordonanţă care va fi adoptat cel mai târziu săptămâna viitoare, prevede ca autorităţile să facă rambursările de TVA  mai repede şi promite facilităţi celor care se dovedesc bun-platnici.

Pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, casele de marcat şi imprimantele fiscale vor fi monitorizate în permanenţă de ANAF.

Aparatele de marcat fiscale, dotate cu jurnale electronice, vor fi conectate la un sistem informatic supravegheat în permanenţă de fisc. Specialiştii în finanţe spun că în acest fel va fi redusă evaziunea fiscală mai ales în cazul comerţului cu amănuntul iar ANAF-ului va putea controla veniturile fiscalizate ale firmelor din acest sector.

Alte modificări de pe lista Ministerului Finanţelor vizează modul în care se vor face plăţile. Din momentul în care această ordonanţă va intra în vigoare, casele şi maşinile nu vor mai putea fi cumpărate cu bani cash, nici de către firme, nici de către persoane fizice. Toate plăţile se vor face prin bancă.

Tot pentru reducerea evaziunii, se va limita nivelul plăţilor făcute între operatori economici. Spre exemplu, plafonul maxim la plăţile în numerar dintre două societăţi comerciale va fi de 2 mii de lei.

Există şi un set de măsuri fiscale menite să stimuleze mediul de afaceri. De exemplu, pentru rambursările TVA unde inspecţia fiscală avea loc abia după înapoierea banilor, plafonul a crescut de la 10 mii la 20 de mii de lei. Astfel, numărul deconturilor de TVA cu opţiune de rambursare care se soluţionează fără inspecţie fiscală anticipată, ar urma să crească de la 18.400 la circa 30.000.

În plus, firmele care au de primit TVA înapoi, în valoare de 20 de mii până la 65 de mii de lei, îşi pot primi banii fără inspecţie fiscală, dacă documentele sunt parafate de un consultant fiscal.

Finanţele au reglementat şi comisioanele interbancare, pe care le-au plafonat la 0,2% din valoarea tranzacţiei pentru cardurile de debit şi 0,3% pentru cardurile de credit. Noutăţi sunt şi pentru regimul popririlor.

Potrivit noilor reglementări, poprirea va putea fi aplicată, ca şi în cazul sechestrului, doar după 15 zile de la comunicarea somaţiei privind neîndeplinirea obligaţiilor de plată.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE