Finantele imprumuta MADR cu 3,6 miliarde de lei pentru plata subventiilor!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In Sedinta Guvernului din 23 martie 2016 a fost aprobata Hotararea ce reglementeaza unele masuri financiare temporare pentru stimularea gradului de absorbtie a fondurilor alocate pentru agricultura, se arata intr-un comunicat MADR.

„Facem precizarea ca Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale asigura resursele necesare efectuarii platilor de catre A.P.I.A. beneficiarilor schemelor de plati directe pentru agricultura, a ajutoarelor exceptionale cu caracter temporar, a masurilor de piata si interventie in agricultura, a masurii de informare si promovare pentru produsele agricole pe piata interna si in tarile terte, a masurii de promovare a vinurilor, care se finanteaza din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA)”, se arata in comunicat.

Prin acest act normativ se acorda un imprumut din partea Ministerului Finantelor Publice in valoare de 3.600.000.000 lei, din contul de venituri din privatizare, pana la sfarsitul anului 2016. Dupa ce Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura efectueaza platile, cheltuielile realizate se transmit Comisiei Europene prin Declaratiile lunare, iar Comisia Europeana le ramburseaza Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, urmand a fi restituite Ministerului Finantelor Publice.

Masura a fost necesara pentru a asigura cat mai rapid resursele financiare necesare efectuarii platilor mentionate mai sus din sume alocate temporar din veniturile din privatizare inregistrate in contul curent general al Trezoreriei Statului de catre Ministerul Finantelor Publice.

Prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plati directe care se acorda in agricultura in perioada 2015-2020 si pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societatile agricole si alte forme de asociere in agricultura, au fost stabilite schemele de plati directe care se aplica incepand cu anul 2015, categoriile de beneficiari ai acestor scheme de plati, precum si conditiile generale de eligibilitate pentru acordarea platilor.

Prin Legea bugetului de stat pe anul 2016 nr.339/2015, potrivit art.28, s-a prevazut in bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, la capitolul 83.08 “Agricultura, silvicultura, piscicultura si vanatoare”, titlul “Proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile (FEN) post aderare”, articolul “Programe din Fondul European de Garantare Agricola – FEGA”, din cadrul anexei nr. 3/22/11, suma de 7.645.659.000 lei destinata prefinantarii cheltuielilor aferente schemelor de plati directe, (schema de plata unica pe suprafata, plata redistributiva, plata pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu, plata pentru tinerii fermieri, schema de sprijin cuplat, schema simplificata pentru micii fermieri), a masurilor de informare si promovare pentru produsele agricole pe piata interna si in tarile terte, a masurii de promovare a vinurilor, precum si a masurilor de piata si interventie in agricultura. Din aceasta suma, se vor acorda prin acest act normativ 3.600.000.000 lei pentru asigurarea platilor mentionate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE