Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene va lansa, potrivit calendarului estimativ, pana la sfarsitul acestui an, apeluri de proiecte de peste 2 miliarde euro din fonduri europene.

„Este important ca implementarea proiectelor aferente Programelor Operationale sa inceapa cat mai curand, iata de ce am accelerat ritmul de lansare a apelurilor de proiecte. Mai multe locuri de munca, in special pentru tineri, imbunatatirea nivelului de trai, modernizarea infrastructurii, respectarea standardelor de protectie a mediului sunt vitale pentru tara noastra, iar cresterea calitatii cercetarii si invatamantului, precum si accesul la noi tehnologii informatice pot fi motoarele dezvoltarii Romaniei in lumea moderna”, a declarat Marius Nica, ministrul delegat pentru Fonduri Europene.

Printre apelurile care se vor lansa in perioada urmatoare amintim finantarea de investitii prin Programul Operational Regional (POR) in:

– infrastructura de educatie si formare – 31 mil. euro

– infrastructurile sanitare si sociale – 125 mil. euro,

– eficientizarea energetica a locuintelor si a infrastructurii publice din orase – 76 mil. euro.

Alocari substantiale vor fi si pentru:

dezvoltarea si modernizarea infrastructurii necesare navigatiei fluviale si maritime – 292 mil euro si a infrastructurii aeroportuare – 33,5 mil. euro prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM);

tehnologia informatiei si comunicatiilor destinate unei economii digitale competitive 50 mil. euro prin Programul Operational Competitivitate (POC);

mai multe locuri de munca oferite somerilor si persoanelor inactive – 20 mil. euro si accesul egal al tuturor cetatenilor la invatarea pe tot parcursul vietii – 32,5 mil. euro prin Programul Operational Capital Uman (POCU).

De asemenea, cererile de proiecte care se vor lansa pana la sfarsitul acestui an vizeaza investitii semnificative in integrarea durabila pe piata muncii a tinerilor (POCU, 104 mil. euro), in dezvoltarea administratiei publice si a unui sistem judiciar accesibil si transparent (POCA, 7,3 mil. euro).

O importanta deosebita se acorda si investitiilor care vizeaza cresterea eficientei resurselor umane implicate in gestionarea si controlul modului in care sunt folositi banii europeni (Programul Operational Asistenta Tehnica – POAT, 91,6 mil euro), dar si sprijinirea activitatilor comune cu alte state pe linia prevenirii dezastrelor naturale si pregatirea unor actiuni concertate in timpul situatiilor de urgenta (PO Romania-Ucraina , 33 mil. euro).