Finantari europene de peste 2 miliarde euro, pana la finalul anului. Cui sunt adresate

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene va lansa, potrivit calendarului estimativ, pana la sfarsitul acestui an, apeluri de proiecte de peste 2 miliarde euro din fonduri europene.

“Este important ca implementarea proiectelor aferente Programelor Operationale sa inceapa cat mai curand, iata de ce am accelerat ritmul de lansare a apelurilor de proiecte. Mai multe locuri de munca, in special pentru tineri, imbunatatirea nivelului de trai, modernizarea infrastructurii, respectarea standardelor de protectie a mediului sunt vitale pentru tara noastra, iar cresterea calitatii cercetarii si invatamantului, precum si accesul la noi tehnologii informatice pot fi motoarele dezvoltarii Romaniei in lumea moderna”, a declarat Marius Nica, ministrul delegat pentru Fonduri Europene.

Printre apelurile care se vor lansa in perioada urmatoare amintim finantarea de investitii prin Programul Operational Regional (POR) in:

– infrastructura de educatie si formare – 31 mil. euro

– infrastructurile sanitare si sociale – 125 mil. euro,

– eficientizarea energetica a locuintelor si a infrastructurii publice din orase – 76 mil. euro.

Alocari substantiale vor fi si pentru:

dezvoltarea si modernizarea infrastructurii necesare navigatiei fluviale si maritime – 292 mil euro si a infrastructurii aeroportuare – 33,5 mil. euro prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM);

tehnologia informatiei si comunicatiilor destinate unei economii digitale competitive 50 mil. euro prin Programul Operational Competitivitate (POC);

mai multe locuri de munca oferite somerilor si persoanelor inactive – 20 mil. euro si accesul egal al tuturor cetatenilor la invatarea pe tot parcursul vietii – 32,5 mil. euro prin Programul Operational Capital Uman (POCU).

De asemenea, cererile de proiecte care se vor lansa pana la sfarsitul acestui an vizeaza investitii semnificative in integrarea durabila pe piata muncii a tinerilor (POCU, 104 mil. euro), in dezvoltarea administratiei publice si a unui sistem judiciar accesibil si transparent (POCA, 7,3 mil. euro).

O importanta deosebita se acorda si investitiilor care vizeaza cresterea eficientei resurselor umane implicate in gestionarea si controlul modului in care sunt folositi banii europeni (Programul Operational Asistenta Tehnica – POAT, 91,6 mil euro), dar si sprijinirea activitatilor comune cu alte state pe linia prevenirii dezastrelor naturale si pregatirea unor actiuni concertate in timpul situatiilor de urgenta (PO Romania-Ucraina , 33 mil. euro).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE