Meniu

Festivalul peștelui, de Buna Vestire

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Bucureştenii se pot delecta sâmbătă şi duminică, 22 şi 23 martie 2014, în Parcul Academiei de Științe Agricole şi Silvice A.S.A.S., la Festivalul Peștelui.

Pentru credincioșii care țin postul mare, săptămâna viitoare va fi prima dezlegare la pește. Aceștia, dar și cei care s-au înfruptat, vor găsi la târg preparate din pește delicioase, gătite după rețete tradiționale. Organizatorii se laudă că vor pregăti borş de peşte, peşte la grătar: scrumbie, păstrav, ton alb, macrou,  crap, hamsie și stavrid prăjite cu mujdei și mămăliguţă, chifteluţe de peşte cu sos marinat, salate de icre de crap sau  ştiucă, sprot marinat şi sărat, scrumbie şi file de scrumbie marinate, macrou marinat.

Peştele afumat poate fi găsit la festival într-o varietate diversificată de sortimente: batog de crap afumat, scrumbie, ton, somon, macrou, șprot și file de hering afumat și, bineînțeles, celebra zacuscă cu pește de la Victorița Pescărița.

Blagovestenia sau Buna Vestire este praznicul în amintirea zilei în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare că va naşte pe Fiul lui Dumnezeu. Buna Vestire este sărbatorită în fiecare an în perioada Postului Mare, pe 25 martie, fiind una dintre sărbătorile pentru care Biserica acordă dezlegare la peşte, indiferent în ce zi ar cădea aceasta. Tradiția spune că toţi creştinii trebuie să mănânce peşte pentru ca în cursul anului să fie “ca peştele în apă.”

Totodată, tradiția mai spune că de Buna Vestire oamenii nu trebuie să se certe şi nici să fie supăraţi unii pe alţii, pentru că vor avea necazuri mari peste an.

În calendarul popular, ziua de 25 martie mai este cunoscută și ca Ziua Cucului, pasăre care anunţă venirea efectivă a primăverii. Acum, spun bătrânii, cucul cântă pentru prima dată în an, iar cei care îl aud vor avea noroc.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE