afir

Fermierul care angajeaza ucenici sau stagiari, recompensat cu 300 euro/luna

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Un angajator ar putea beneficia de ajutoare financiare mult mai mari pentru fiecare ucenic sau angajat, conform unui proiect de lege votat recent de deputati.

Guvernul a decis sa le acorde mai multi bani angajatorilor pentru cei angajati ca ucenici sau stagiari, votand in acest sens o propunere prin care ar urma sa le deconteze practic aproape de valoarea salariului minim net pe economie pentru fiecare dintre acestia.

Proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr.279/2005 privind ucenicia la locul de munca si a Legii nr.335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolventii de invatamant superior a primit astazi votul decisiv in Parlament, urmand sa mearga la promulgare. Modificarile nu vor intra in vigoare insa mai devreme de publicarea proiectului in Monitorul Oficial.

Concret, angajatorilor ar urma sa li se acorde, la cerere, pentru fiecare ucenic angajat, o suma in cuantum de 1.125 lei/luna (echivalentul in lei a 250 de euro/luna), iar pentru fiecare stagiar angajat, s-ar primi cate 1.350 lei/luna (echivalentul a 300 de euro/luna), scrie Avocatnet.ro.

Astfel, un angajator ar primi practic valoarea neta a unui salariu minim pe economie, banii fiind oferiti angajatorului pe toata perioada derularii contractului de ucenicie.

In prezent, sprijinul oferit angajatorilor care au ucenici sau stagiari este de circa 300 lei.

De asemenea, tot in proiectul votat se mai regaseste si o alta propunere de modificare a legislatiei, respectiv modificarea duratei minime a contractului de ucenicie. Astfel, in functie de nivelul de calificare pentru care se face perioada de ucenicie, contractele nu vor putea dura mai putin de:

  • 12 luni, in cazul in care ucenicia la locul de munca se organizeaza pentru dobandirea competentelor corespunzatoare unei calificari de nivel 2;
  • 24 de luni, in cazul in care ucenicia la locul de munca se organizeaza pentru dobandirea competentelor corespunzatoare unei calificari de nivel 3;
  • 36 de luni, in cazul in care ucenicia la locul de munca se organizeaza pentru dobandirea competentelor corespunzatoare unei calificari de nivel 4.

In prezent, durata minima a contractelor de ucenicie se raporteaza tot la un nivel de calificare, asa cum scrie in Legea nr. 279/2005, insa calificarile luate in calcul sunt pentru nivelul 1 (minim 12 luni), pentru nivelul 2 (minim 24 de luni) si pentru nivelul 3 (minim 36 de luni). De fapt, proiectul propune ca ucenicia la locul de munca sa se faca pentru nivelurile de calificare 2,3 si 4, iar nu pentru nivelurile 1, 2 si 3, asa cum prevede legea acum, potrivit sursei citate.

Pentru a intra in vigoare proiectul de lege trebuie promulgat de presedintele Romaniei si publicat in Monitorul Oficial.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE