Pretul mic de comercializare al laptelui ii face pe multi fermieri romani sa se reorienteze catre rasele de carne, una dintre cele mai recunoscute fiind Hereford, originara din Irlanda. Aceste bovine sunt apreciate de catre fermierii romani datorita randamentul de crestere mult mai mare fata de rasele autohtone.

Rasa de bovine Hereford este una masiva, cu o greutate de circa 650 kg, in cazul femelei, si de 1.100 de kg, pentru tauri, sporul mediu zilnic ajungand la 1,3 kg. Cateva caracteristici morfologice ale acestei rase sunt trunchiul larg, capul scurt, membrele puternice, precum si spinarea si salele duble. De asemenea, rasa Hereford are un uger slab dezvoltat, laptele fiind consumat doar de vitei.

„Bovinele din rasa Hereford se sacrifica cel mai bine intre 7 si 14 luni, atunci cand au o greutate de circa 240 kg, pentru carnea premium. Asa fermierul poate obtine un pret mai mare pe kilogram. Randamentul in carcasa este de circa 65%, iar din acesta putem spune ca 20% este reprezentat de carne premium”, declara, pentru StiriAgricole.ro, Silvius Cornean, presedintele Asociatiei Hereford Romania.

Rasa Hereford este rezistenta si se adapteaza bine diferitelor climate. Caracteristica sa distincta este fata alba si blana rosie. Vacile Hereford sunt renumite pentru temperamentul docil, usurinta cu care sunt manuite, precum si fatari usoare. Au o buna reputatie in privinta duratei de viata, care poate ajunge pana la 20 de ani.

„Rasa se adapteaza foarte usor. Sunt anumite diferente care ar putea rezulta din alimentatie. Este adus de la o alta ferma, unde este invatat cu un anumit stil, un anumit program de mancare. Aici ar putea fi niste mici diferente, insa din punct de vedere al climei sau mediului, nu au probleme de adaptare. Hereford este o rasa calma, seamana mai mult cu Baltata Romaneasca. Pe pasune, animalele nu sunt pretentioase, valorifica aproape tot”, mai spune Silvius Cornean.

Animalele din rasa Hereford hranite cu iarba inainte de taiere produc o carne cu aspect marmorat, aceasta avand o cerere ridicata pe piata datorita calitatilor sale gustative. Restaurantele care servesc carne premium Hereford sunt nevoite sa importe in acest moment din tari precum Argentina, Canada, Germania.

Chiar daca pretul de comercializare nu este unul foarte mare la noi (intre 9 lei si 13 lei/kg), cel putin in prezent, fermerii care aleg sa creasca bovine din rasa Hereford sunt avantajati datorita randamentului de crestere mult mai mare la vitei, fata de celelalte rase.

„Pretul de comercializare este de circa 8,5 lei pe kg. E un pret oferit de firmele care intermediaza si vand mai departe la export, nefacand neaparat o diferenta foarte mare intre rase. Pretul nu e foarte mare, insa avantajul cel mai mare al fermierului, la aceste rase, este ca are randamentul de crestere mult mai mare la vitei. Pe piata europeana, pretul cel mai bun se regaseste in Anglia, cu 4,5 euro pe kg”, afirma Silvius Cornean.

Presedintele Asociatiei Hereford Romania este de parere ca in momentul de fata nu exista suficienti procesatori care sa se ocupe exclusiv de aceste rase, chiar daca cererea este una importanta, mai ales din partea restaurantelor.

„Un singur punct slab care exista, dar care poatefi privit si ca oportunitate pentru cei care vor sa investeasca, este ca acum nu avem o retea de comercializare sau un sistem bine pus la punct pentru vanzarea tineretului. Asta in conditiile in care cerere exista, mai ales din partea restaurantelor. Carnea necesita timp pentru maturare, de circa 40-50 de zile, la o temperatura controlata”, mai afirma Silvius Cornean.

Asociatia Hereford Romania are de asemenea si un program de rascumparare a viteilor, prin intermediul caruia animalele sunt exportate in Tunisia, Franta si Italia.

„In momentul in care am adus cateva transporturi din Irlanda, au fost cativa fermieri care ne-au intrebat despre aceasta posibilitate. Am avut un dialog cu cei din Irlanda si au fost de acord sa rascumparam viteii. La ei acest sistem este mai vechi si chiar exporta viteii in Tunisia, Franta, Italia. E vorba strict pentru animalele achitionate de la ei”, spune presedintele Asociatiei Hereford Romania.

Un alt amanunt important de precizat este ca Rasa Hereford este eligibila pentru accesarea subventiilor de la APIA, ajutoare care pot ajunge pana la 500 de euro pe cap de animal/pe an, mai afirma presedintele Asociatiei Hereford Romania.

Originara din regiunea Herefordshire din sud-vestul Angliei, rasa de bovine Hereford a fost introdusa in Irlanda pentru prima data in anul 1775. In prezent, Hereford este una dintre cele mai cunoscute rase de vite pentru carne din intreaga lume. Se estimeaza ca exista cinci milioane de bovine Hereford cu pedigree, la nivel mondial.

Share on Facebook