Fermierii se asociază ca cumpere tancuri de răcire a laptelui

Facebook
Twitter

Suma de 5.000 de euro pusă la bătaie de MADR pentru fiecare asociație comunală îi face pe micii producători de lapte să strângă rândurile.

Ca să beneficieze de schema de ajutor de minimis derulată de MADR, producătorii trebuie să se asocieze. În județul Vâlcea, un număr de 13 asociaţii comunale ale crescătorilor de vaci au depus documentaţia pentru acordarea ajutorului de minimis pentru achiziţionarea tancurilor pentru depozitarea laptelui.

„Până în prezent, în judeţul Vâlcea au fost constituite 13 asociaţii în tot atâtea localităţi, printre acestea numărându-se Costeşti, Perişani, Buneşti, Alunu, Titeşti, Olanu. Primăriile din aceste comune au intrat deja în posesia documentaţiei pentru constituirea asociaţiilor locale, inclusiv a cererilor pentru a primi ajutorul de minimis. Aceste cereri şi documente urmează să fie depuse la APIA, nu înainte, însă, de a se verifica veridicitatea declaraţiilor şi îndeplinirea condiţiilor. Obligaţiile în acest sens revin şi primăriilor care vor trebui să asigure şi să pună la dispoziţia asociaţiilor spaţiile necesare pentru instalarea tancurilor de răcire a laptelui, precum şi utilităţile, respectiv sursele de alimentare cu energie electică, apă etc”, a declarat pentru Agerpres preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea.

El afirmă că măsurile respective au dat avânt şi producătorilor de instalaţii şi echipamente pentru zootehnie.

„Tocmai de aceea, recomand primarilor şi preşedinţilor asociaţiilor crescătorilor de vaci de lapte să fie foarte atenţi la calitatea şi performanţele tancurilor de răcire pe care le vor achiziţiona. Potrivit standardelor, respectivele tancuri trebuie să îndeplinească anumite condiţii tehnice şi tehnologice, adică să fie echipate cu compresor ermetic, să fie certificate pentru consum redus de energie, să aibă asigurată o izolaţie nepoluantă şi dotare cu evaporatoare standardizate, să se asigure jojele de măsurare a laptelui şi diagramele de calibrare şi, nu în ultimul rând, să obţină garanţii din partea furnizorului pentru serviciile de instalare şi verificare periodic”, a adăugat preşedintele Consiliului Judeţean, transmite Agerpres.

Cu toate acestea, Ion Cîlea se întreabă dacă va exista piaţă de desfacere pentru valorificarea laptelui colectat de la producătorii agricoli.

„De exemplu, dacă în 2011, existau în România peste 400 unităţi de procesare a laptelui, astăzi nu mai funcţionează decât aproximativ 170. Or, tocmai pe acest lanţ tehnologic va trebui să se facă simţit ajutorul de stat, dar şi iniţiativa privată”, a subliniat Ion Cîlea.

Și în Maramureș, fermierii strâng rândurile. Președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România, Claudiu Frânc este încrezător că la nivelul fiecărei commune va fi înființată o asociație.

Prin schema de ajutor de minimis, MADR va acorda cel mult 5.000 de euro, echivalentul în lei, pentru achiziționarea unui tanc de răcire cu o capacitate de maximum 3.000 de litri de lapte.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE