Fermierii români folosesc jumătate din cantitatea de îngrășăminte utilizată de europeni

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Cantitățile de îngrășăminte chimice utilizate în agricultura românească au fost la jumătate față de media țărilor dezvoltate din Uniunea Europeană, iar acest lucru ne arată că agricultura românească nu a afectat mediul de-a lungul ultimilor 50 de ani.

„Agricultura românească nu a afectat mediul de-a lungul ultimilor 50 de ani. România nu folosește decât jumătate din cantitățile de îngrășăminte chimice care se aplică în Ungaria și Polonia sau chiar la 25% din ceea ce se folosește în țările mai dezvoltate, Olanda sau Spania. În cifre absolute, cantitatea de îngrășăminte chimice a fost de 491.000 de tone, din care azotoase 344.000 tone, fosfatice 113.000 tone și potasice 33.000 tone. Față de media UE, a celor 15 țări mai vechi, suntem la jumătate ca și cantitate folosită” a declarat, joi, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, la Forumul regional privind viitorul agriculturii, citat de Agerpres.

Totodată, faptul că locuitorii din peste 2.000 de comune se aproizionează cu apă din fântâni reprezintă încă o dovadă că fermierii practică o agricultură prietenoasă cu mediul.

„În momentul de față pânza de apă freatică reprezintă sursa de apă potabilă pentru locuitorii din mediul rural. Chiar și azi aproximativ 2.000 de comune din România folosesc această sursă de apă care certifică faptul că de-a lungul timpului agricultura pe care am practicat-o în România nu a cauzat nici solului, nici mediului și nici resurselor de apă. Utilizarea apei pentru irigații nu a cunoscut o dezvoltare în ultimii ani, iar din punct de vedere al agriculturii nu este bine, însă pentru mediu a fost bine și cred că s-a ținut un echilibru bun în agricultura românească. De asemenea, în ultimii 7 ani, fermierii fie mici, fie mari s-au dotat și au adoptat tehnologii care nu au fost dăunătoare mediului”, a explicat Daniel Constantin, ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, la Forumul regional privind viitorul agriculturii, citat de Agerpres.

Constantin consideră că România a avut o experiență pozitivă de-a lungul timpului din acest punct de vedere și face eforturi ca și în perspectiva anilor următori să se adapteze noilor condiții legate de protecția mediului.

Organizația Europeană a Proprietarilor de Pământ împreună cu Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România a organizat ieri, la București, conferința regională a celui de-al 7-lea Forum privind viitorul agriculturii (FFA), subiectele abordate vizând problemele agriculturii la nivel mondial, schimbările climatice și modul în care poate coexista competitivitatea și protecția mediului în agricultură românească.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE