Fermierii pot depune cererile pentru finantarea a 70% din valoarea primei de asigurare

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Potrivit AFIR, fermierii pot depune cereri de finantare pentru a obtine un sprijin de 70% din prima de asigurare ce va fi platita in sectorul vegetal.

Submasura 17.1 “Prime de asigurare a culturilor, a animalelor si a plantelor” din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020) va fi deschisa in intervalul 11 mai – 30 noiembrie 2020 si va incepe cu sectorul vegetal, iar perioada in care se vor putea depune cererile de finantare aferente contractelor de asigurare pentru sectorul zootehnic va fi comunicata ulterior si anuntata pe pagina de internet.

Ministrul Agriculturii, despre alocarea totala pentru aceste fonduri

Potrivit MADR,  aceasta sesiune de depunere a fondurilor va beneficia de o alocare totala de circa 40 de milioane de euro.

„O noutate importanta este faptul ca se va organiza o sesiune anuala de primire a cererilor de finantare, fata de sesiunea precedenta, cand existau sesiuni diferite pentru culturile de primavara si pentru cele de toamna. Precizam ca, fata de anul trecut, Ghidul solicitantului aplicabil pentru sesiunea din acest an include o serie de imbunatatiri si simplificari. Astfel, o prima modificare o reprezinta intensitatea unica a sprijinului financiar care este acum de 70% din valoarea primei de asigurare eligibile si platita efectiv de catre fermier (solicitantul finantarii), fata de sesiunea anterioara cand intensitatea era calculata in functie de dimensiunea exploatatiei asigurate”, precizeaza AFIR.

Alte modificari ale masurii

De asemenea, ministrul anunta si alte modificari ale masurii, printre care eliminarea obligativitatii de a mai prezenta extrasul din Registrul Agricol si acceptarea documentelor aferente platilor prin POS pentru justificarea platii a cel putin 50% din valoarea integrala a primei de asigurare.

Mai mult, in cererea de finantare nu mai este necesara completarea suprafetelor asigurate pentru fiecare parcela dar nici dimensiunea economica a exploatatiei pentru care se solicita sprijin.

Conditii de eligibilitate si riscuri acoperite

Pentru a beneficia de fondurile aferente submasurii 17.1, solicitantii trebuie sa fie fermieri activi, sa aiba incheiat un contract pentru riscurile eligibile prevazute in Ghidul solicitantului cu o firma de asigurari si sa plateasca prima de asigurare in cuantumurile si la termenul prevazute in contract.

Riscurile eligibile in cadrul acestei linii de finantare sunt fenomenele climatice nefavorabile, respectiv: seceta, arsita, inundatiile, grindina, inghetul (timpuriu de toamna, de iarna sau tarziu de primavara), ploile torentiale sau ploile excesive si de lunga durata, furtuna, vijelia, uraganul sau tornada.

De asemenea, in cazul producerii unui fenomen climatic nefavorabil sau a infestarii cu organisme de carantina daunatoare plantelor, acestea trebuie sa fie recunoscute in mod oficial de catre autoritatile competente din Romania.

„In contextul actual al secetei, dublat de pandemia de coronavirus, venim in sprijinul fermierilor prin relansarea acestei submasuri, care vine cu o serie de simplificari si avantaje si ii incurajam pe toti sa-si asigure culturile, prin incheierea acestor asigurari, pentru care Ministerul acorda prin PNDR o finantare de 70% din valoarea primei, indiferent de dimensiunea fermelor”, a precizat recent ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

Anul trecut, pentru aceasta sectiune au existat 1.077 de cereri de finantare eligibile, dintre care au fost contractate 998, avand o valoare totala a finantarii de 1,75 milioane de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE