Fermierii nu au de ales: trebuie să cultive organisme modificate genetic

Facebook
Twitter

Aproape un miliard de oameni suferă din cauza foamei, iar situația se va înrăutăți dacă fermierii nu vor îmbrățișa noile tehnologii.

Avertismentul a fost lansat săptămâna trecută de specialiști care oferă servicii de consultanță guvernului britanic, informează The Guardian. Potrivit acestora, legislația europeană, care interzice cultivarea organismelor modificate genetic (OMG) nu mai sunt de actualitate și riscă să pună agricultorii în imposibilitatea de a acoperi necesarul de hrană.

Până în 2050, populația Terrei va număra 9 miliarde de suflete. Asigurarea necesarului de hrană pentru aceștia va fi o sarcină dificilă de îndeplinit. Oamenii de știință nu pot găsi singuri o soluție, dar vor juca un rol decisiv în această problemă. Dacă fermierii nu vor adopta noile tehnologii, generațiile viitoare se vor confrunta cu foametea.

Pentru a preveni această situația, politicienii trebuie să creeze cadrul legislativ care să permită cultivarea OMG. În prezent, legislația interzice asemenea culturi la nivel european, singurul organism modificat genetic care poate fi introdus în cultură fiind un soi de porumb, cultivat mai ales în Spania. Forurile europene au blocat mai multe inițiative care ar fi permis și cultivarea altor OMG, chiar dacă cercetările au arătat că acestea ar fi generat producții mai mari și mai bogate în substanțe hrănitoare decât plantele tradiționale.

Situația este inacceptabilă, după cum au arătat un grup de oameni de știință britanici. Aceștia au cerut guvernului Marii Britanii să ia măsuri și să decidă rapid dacă OMG pot fi sau nu cultivate în această țară. Într-un raport publicat pe un site al guvernului britanic se arată că beneficiile cultivării OMG depășesc cu multe potențialele riscuri aferente acestor culturi. Dacă nu se va permite cultivarea OMG în Marea Britanie și Uniunea Europeană, fermierii din acest spațiu nu vor face față competitorilor din alte state care au îmbrățișat noile tehnologii, în special Statetele Unite.

Fermierii români susțin introducerea OMG în cultură. Adunarea Generala a Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), care a avut loc vineri 21 februarie 2014, a remis un comunicat în care arată că s-au făcut demersuri insistente pentru reintroducerea în cultură  a soiei modificate genetic, un produs importat, care stă la baza furajelor pentru toate speciile de animale, dar care este interzis a se cultiva, păgubind agricultorii români și statul român cu aproape un miliard de euro anual.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE