Fermierii fac apel la Presedintele Romaniei: „Regretam ca trebuie sa facem acest demers, al disperarii, catre Presedinte”

Facebook
Twitter

Fermierii fac inca un apel catre autoritati pentru primirea despagubirilor pentru seceta, promise inca de anul trecut, insa neacordate. De aceasta data, se adreseaza Presedintelui Klaus Iohannis, caruia ii solicita sa medieze conflictul dintre ei si Guvern, generat de neicluderea sumei necesare acordarii despagubirilor in bugetul Ministerului Agriculturii.

„Mai sunt cateva ore pana la votul final din Parlament pe proiectul Legii bugetului de stat si parlamentarii de la Putere, in ciuda tuturor apelurilor din mediul asociativ agricol, sunt pe cale sa dea o lovitura nimicitoare pentru zeci de mii de fermieri romani si sa puna in pericol agricultura nationala in anul 2021, afectand securitatea alimentara a natiunii”, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Forta Fermierilor.

Asociatia Forta Fermierilor, in numele agricultorilor din Romania, face un apel public, prin intermediul mass-media, catre Klaus Iohannis, presedintele Romaniei, cu rugamintea sa medieze situatia creata prin refuzul Guvernului si a majoritatii parlamentare de a include despagubirile de seceta pentru culturile de primavara aferente anului 2020 in Legea bugetului de stat.

„Regretam cu suntem nevoiti sa facem acest demers public, al disperarii, catre presedintele Romaniei. Suntem in aceasta situatie pentru ca fermierilor acestei tari le-a fost inselata increderea prin nenumaratele promisiuni publice, inclusiv in timpul si dupa campania electorala, ca aceste despagubiri vor fi acordate de la buget, in acest an. Promisiunile nu au fost respectate. Consideram ca domnul Klaus Iohannis, pe baza prevederilor articolului 80 din Constitutia Romaniei, care stipuleaza ca presedintele Romaniei este mediator intre stat si societate, poate debloca aceasta situatie creata si ii poate salva pe multi dintre fermierii nostri de la un faliment sigur(…)Suntem convinsi ca, in aceste putine ore ramase pana la adoptarea in Parlament a Legii bugetului, se poate gasi o formula prin care aceste despagubiri sa poata fi acordate. Reamintim ca suma necesara pentru plata despagubirilor de seceta este de 1 miliard de lei (aproximativ 210 milioane de euro). Aceasta suma este necesara pentru ca o mare parte din fermierii Romaniei sa isi poata infiinta culturile din acest an si sa contribuie la cresterea economica pe care ne-o dorim atat de mult in 2021″, mai spun acestia.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE