Fermierii din Bihor își fac prima Cooperativă a laptelui

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Pentru a evita problemele care ar putea fi generate de abandonarea sistemului de cote de lapte în interiorul Uniunii Europene, fermierii producători de lapte din Bihor au anunțat că se va înființa prima Cooperativă a Laptelui pe care o vor administra potrivit sistemului integrat.

Ca urmare a acestei inițiative, mai mulţi crescători de vaci cu lapte din judeţ vor să înfiinţeze o cooperativă a laptelui, prima din judeţ, pentru ca membrii acesteia, acţionari, să îşi cumpere o fabrică de procesare a laptelui, creată prin fonduri europene, a declarat ing. Nicolae Hodişan, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Bihor.

”Fermierii vor să aibă propria lor fabrică de lapte pentru a nu mai fi condiţionaţi de alţii. Ei vor să fie membri fondatori ai acestei cooperative, de fapt un SRL, cu statut asemănător. Acum este important potenţialul membrilor fondatori, pentru că în funcţie de capitalul social vărsat vom vedea următorii paşi, adică achiziţionarea fabricii, prin credite sau alte surse. Fabrica de lapte din comuna Gepiu, aflată în prezent în conservare, a fost realizată prin fonduri europene, însă nu s-a reuşit achitarea creditului şi este scoasă la vânzare de o bancă”, a precizat, pentru Agerpres, directorul Hodişan.

Îngrijoraţi de faptul că de la 1 aprilie compania Friesland i-a notificat că nu le va mai prelua laptele produs în ferme, un grup de lăptari s-au adresat recent conducerii Direcţiei judeţene pentru Agricultură, pentru a găsi o soluţie în acest demers.  Discuţiile iniţiate însă cu un procesator de lapte din Braşov se află într-un impas, motiv pentru care Asociaţia Judeţeană a Crescătorilor şi Lucrătorilor în Reproducţia Animalelor s-a întrunit miercuri pentru o primă rundă de discuţii, la sediul Direcţiei pentru Agricultură Bihor, în vederea constituirii unui grup de lucru în sectorul zootehnic.

Astfel s-a constituit un departament ”Lapte”, s-a stabilit o strategie de asociere prin cooperativă şi atragerea de fonduri europene, precum şi achiziţionarea unei fabrici de procesare a laptelui. Direcţia Agricolă a mai anunţat că toţi cei interesaţi să devină membri ai acestei cooperative sunt aşteptaţi luni, 23 martie, la sediul instituţiei.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE