Fermierii care vor miza pe zootehnie și procesarea cărnii vor avea profit

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Structura agriculturii românești este cea a unei țări subdezvoltate, iar fermierii care vor investi în creșterea animalelor și procesarea produselor obținute vor avea de câștigat, mai ales că și fondurile alocate pentru fermele integrate prin Programul Național Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 sunt consistente.

În prezent, producția vegetală are o pondere de 65% în agricultură, în vreme ce zootehnia acoperă35% din producția agricolă. În țările dezvoltate, ca Olanda, se pune accent pe producția agricolă cu valoare adăugată mare, astfel că sectorul vegetal generează doar  35% din producție, în vreme ce zootehnia contribuie cu 65%. În acest context, Olanda joacă un rol important în sectorul cărnii, în vreme ce în topul produselor importate de România în 2013 s-a regăsit carnea de porc.

„Structura agriculturii României este cea a unei țări subdezvoltate. România are nevoie de prioritizarea agriculturii. Pentru aceasta trebuie să facem din agricultură un proiect de țară”, a precizat fostul ministru al Agriculturii Stelian Fuia, în cadrul unei conferințe de specialitate.

Acesta a subliniat că fermierii, în loc să exporte cereale, le-ar putea folosi pentru a crește animale, fapt care ar contribui decisiv la creșterea veniturilor agriculturilor. Dealtfel, chiar și comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloș, le-a recomandat fermierilor români să folosească cerealele recoltate pentru furajarea animalelor.

„Orice produs cred că e important să se investească în sectorul agro-alimentar, în partea de procesare, de ce nu, chiar cu implicarea producătorilor, a agricultorilor, pentru că valoarea adăugată vine mai mult din produsele procesate, elaborate, de calitate. Asta e identitatea sectorului agro-alimentar european, în produsele de calitate. România face parte dintr-un bazin cu potenţial important de producţie de cereale, este un lucru important, dar dacă aceste cereale ar fi valorificate de exemplu în sectorul animal, ar fi şi mai bine, valoarea adăugată ar rămâne la noi”, a afirmat Dacian Cioloş, într-o conferinţă de presă, citat de Agerpres.

România a exportat în 2013 produse agroalimentare în valoare totală de 5.098,1 milioane euro, cu 1.183,2 milioane euro mai mult faţă de anul precedent (plus 30,2%), în timp ce importurile, în sumă de 4.773,2 milioane euro, au depăşit cu doar 2,4% valoarea înregistrată în anul 2012. Grosul exporturilor a fost constituit de livrările de materie primă, respectiv cereal și animale vii, în vreme ce carnea de porc, zahărul, şroturile de soia, produsele de brutărie-patiserie și preparatele alimentare, adică produse procesate cu valoare adăugată mare, s-au situat pe primele locuri în structura importurilor din anul 2013.

Totodată, proiectele care vor fi depuse pentru a obține finanțare prin Programul Național Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 și vor cuprinde atât activități de producție, cât și de procesare și comercializare, vor primi un punctaj mai mare față de cele care vizează strict creșterea producției.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE