Fermier: Fondul Mutual este mai degrabă o afacere pentru unii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ștefan Poienaru, unul dintre cei mai mari agricultori români, nu se va înscrie în fondul mutual care urmează să fie înființat.

„Fondul e cu bătaie lungă și e pentru unii, adică pentru cei din conducerea Fondului, dar nu pentru fermieri. Procedura de despăgubire nu e transparentă și nu acoperă seceta și înghețul, riscuri pe care nici privații nu le asigură, așa că Fondul este mai degrabă o afacere pentru cei care vor lucra în cadul acestuia”, ne-a declarat Ștefan Poienaru.

În opinia sa, s-a încercat copierea modelului francez, însă la noi „lucrurile nu sunt așezate. Riscurile asigurate nu vizează fermierii”. De aceea, Ştefan Poienaru nu crede că va adera la fond.

Până acum, doar Pro Agro a depus documentele pentru avizarea unui fond mutual. Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli (LAPAR) nu va demara procedura privind înființarea unui asemenea fond.

Potrivit ultimei variante a noului Program Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, vor fi alocate circa 380 de milioane de euro pentru funcționarea fondurilor mutuale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE