Fermierii ar putea beneficia de TVA de 9% pentru apa

Facebook
Twitter

Pentru a sprijini investitiile in irigatii, Ministerul Finantelor Publice a anuntat recent ca analizeaza posibilitatea de a reduce cota TVA de la 24% la 9% pentru apa.

„Vom mai discuta despre TVA la apa, a fost o idee lansata de reducere la 9% a TVA pentru apa. Acesta ar fi, din punctul meu de vedere, un sprijin foarte important pentru agricultura, mai ales daca vorbim despre sistemul de irigatii. Sunt convins ca si reducerea TVA la 9% pentru apa ar fi un imbold foarte important”, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor Publice, in cadrul unei conferinte organizate de Mediafax.

Eugen Teodorovici a mai mentionat, in contextul reducerii TVA la 9% pentru alimente si bauturi non-alcoolice de la 1 iunie, ca impactul masurii calculat initial de Finante pentru o perioada de sase luni, de 2,8 miliarde lei, a fost deja absorbit, avand in vedere ca incasarile din primele noua luni s-au plasat la 100,9%.

In Romania, sistemele de irigatii sunt functionale pe circa 800.000 de hectare, adica pe mai putin de 10% din totalul suprafetei arabile. Cu toate acestea, exista regiuni in care agricultorii nu au putut folosi sistemele de irigatii din cauza preturilor prea mari la apa si energie.

Un asemenea exemplu se poate intalni in Moldova, unde chiar daca exista o suprafata functionala a sistemului de irigatii de aproape 60.000 de hectare, doar 250 de hectare au fost irigate in aceasta vara.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE