Echipamentul cu ajutorul caruia puteti infiinta perdele forestiere pentru protectia culturilor. Cum funtioneaza si la ce costuri se ridica

Facebook
Twitter

Pe langa capacitatea de a preveni fenomenul de desertificare sau de aluncare a terenurilor, perdelele forestiere pot salva chiar si vieti. Aproape in fiecare an, zeci de comune sau sate, precum si numeroase cai rutiere, sunt blocate din cauza lipsei perdelelor forestiere. Pentru a ajuta fermierii sau institutiile statului care intentioneaza sa realizeze astfel de perdele forestiere, cercetatorii din cadrul Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Masini si Instalatii destinate Agriculturii (INMA) au dezvoltat de curand un echipament semiautomat de plantat puieti forestieri, care poate fi folosit atat in livezi, precum si la culturile de vita de vie.

„Aproape ne-am obisnuit ca in fiecare iarna sa avem cai rutiere, cai ferate si zone populate, mai ales din sate si comune, care raman pur si simplu inzapezite. Din cauza defrisarilor, am ajuns in aceasta situatie. De aceea, este foarte important sa realizam perdele forestiere, atat pentru protejarea cailor de comunicatii, dar si pentru culturile agricole. In acest sens, am dezvoltat la Institutul nostru un echipament special care poate fi folosit la plantarea puietilor forestieri. Perdelele forestiere protejeaza campurile importriva eroziunii vanturilor. Vanturile nu produc doar aceasta eroziune, dar prin deplasarea maselor de aer se pot transmite pe suprafete extinse si bolile, daunatorii”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, directorul general al Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Masini si Instalatii destinate Agriculturii (INMA), Prof. Dr. Ing. Ion Pirna.

Echipamentul de plantat puieti forestieri EPF-1 este destinat mecanizarii lucrarilor agrosilvice de impadurire, realizate in vederea refacerii fondului forestier in zonele de ses si colinare, infiintarii perdelelor de protectie, precum si pentru infiintarea plantatiilor in livezile pomicole sau pepiniere deservita de un operator. Acest echipament este format de tip purtat, conceput pentru fixarea in 3 puncte. Se compune in principal din: cadru, mecanisme plantare, mecanism tasare, brazdar si ladite pentru puieti.

De asemenea, echipamentul semiautomat de plantat puieti in vederea realizarii perdelelor forestiere este de pana la 10 ori mai eficient decat daca lucrarile de plantare ar fi realizate manual. „Intr-un sol mediu, o persoane poate realiza circa 120 de gropi. Cu acest echipament se poate asigura o productivitate de 3,2 hectare pe schimb”, mai afirma directorul INMA.

Echipamentul de plantat puieti forestieri, care are un cost de 6.000 de euro plus TVA, asigura pana la 5 scheme de plantare pentru puietii forestieri de foioase si rasinoase cu dimensiuni cuprinse intre 25-70 cm. Totodata, ansambul semiautomat poate lucra pana la o adancime de maximum 30 cm in teren prelucrat in benzi cu latimea de circa 60 cm sau prelucrat total.

Conform directorului INMA, o perdea forestiera ar trebui sa fie constituita din 3 niveluri de pomi, fiecare arbust avand rolul sa stopeze diferiti curenti de aer. „O perdea forestiera ar trebui sa aiba cel putin 3 niveluri. Primul nivel se refera la pomii care preiau si blocheaza vanturile care au adiacenta cu solul. Dupa aceea, urmatorul nivel, cel mediu, este constituit din arbori precum salcia, frasinul. Pentru ultimul nivel, care inseamna intre 14-18 m, putem planta plop sau stejar brumariu”, mai spune Prof. Dr. Ing. Ion Pirna.

Caracteristici tehnice:

  • tipul masinii – purtata
  • sursa energetica – tractor 65 CP – 100CP
  • tipul brazdarului – patina
  • dimensiuni de gabarit: lungime, 3000 mm, latime – 2000
  • masa, kg – 720
  • numar sectii de plantare, buc – 1
  • adancimea maxima de plantare, mm – 300
  • distanta intre puieti pe rand (5 scheme de plantare), m – 0,5; 0,75; 1; 1,5; 3
  • mod de plantare – semiautomat
  • viteza de lucru, km/h – 0,25-3

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE