Serele verticale, viitorul agriculturii sau cum să faci profit indiferent de sezon

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Deși la prima vedere par simple depozite, nu vă lăsați păcăliți: fermele verticale ar putea reprezenta viitorul agriculturii, mai ales în jurul marilor orașe.

În nord-vestul statului Indiana, din Statele Unite, a fost construit un mare parc industrial. Printre depozitele din acest parc, au fost create ferme vertical. Toate operațiunile se derulează în interiorul depozitelor, unde se cultivă cu profit rucola și pătrunjel, busuioc, gulii sau alte bunătăți.

„Cultivăm nouă varietăți de slată”, se mândrește Robert Colangelo, fondatorul Green Sense Farms.

Plantele cresc la lumina unor led-uri.

„Acestea dau lumină controlat și nu se încălzesc, ceea ce înseamnă că suntem mult mai efienți din punct de vedere energetic”, spune cultivatorul.

Chiar dacă suntem tentați să credem că, fără lumina soarelui, plantele nu se pot dezvolta nomal, cercetătorii susțin că plantele reacționează mult mai bine la lumină albastră și roșie, astfel că răsadurile lui Robert Colangelo, plantate într-un amestec de sol cu nuci de cocos importate din Sri Lanca, sunt scăldate într-o lumină roz-purpurie și irigate cu apă reciclată, în care au fost introduse substanțe nutritive. Datorită acestor „ajustări”, fermierul nu mai are bătăi de cap legate de evoluția vremii și obține recoltă după recoltă, indiferent de sezon, astfel că și marfa care ajunge la băcăniile locale are un preț constant, scrie CBS News.

Pe lângă prețurile mici, clienții sunt mulțumiți și de calitatea mărfii. Scott Hinkle, un bucătar, spune că legumele cultivate departe de razele soarelui au un gust extraordinar.

Serele verticale de tipul celei pe care o deține Robert Colangelo presupun costuri mici cu irigațiile, fertilizatorii, angajații și combustibilii, ceea ce le face mult mai viabile, comparativ cu cele tradiționale. În plus, fiind vorba de producție în spațiu controlat, au fost eliminați dăunătorii, astfel că Robert Colangelo nu are nevoie nici de pesticide sau de erbicide.

Și, pentru ce legumele să se dezvolte armonios, fermierul le pune muzică clasică.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE